середа, 13 квітня 2016 12:35

Турбота про здоров'я стане престижнішою, ніж захоплення барахлом

Учені запевняють, що потенціал людини – жити до 120 років. Ви готові прожити стільки?

– Звісно, якщо це витримають рідні. Зараз усе більше історій, коли люди похилого віку лише дивують енергією та креативністю й утирають носа молодим у юнацьких справах, – каже завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії 52-річний Віктор Шевчук. – Наприклад, 82-річний колишній губернатор американського штату Луїзіана Едвін Едвардс. Після восьми років ув'язнення за рекет і зловживання він одружився з на 51 рік молодшою красунею. Познайомився з нею через листування у в'язниці. 2013-го в пари народився первісток.

Найстаршою людиною світу став колишній в'язень Аушвіц-Біркенау 112-річний Ісреаль Крістал. Виходить, комфорт, багата кухня і телевізор не продовжують життя.

Що б ви робили після 100 років?

– Подорожував би пішки й на ­велосипеді рідним краєм, займався громадською діяльністю. Організовував би акції на зразок показового прибирання цвинтарів від сміття. Боровся би за здоровий спосіб життя – без переїдання, надмірних стресів і споглядання на чужі статки.

До скількох років ви хотіли би працювати, не виходячи на пенсію?

– Для академічних працівників пенсійний вік зазвичай визначають не стан здоров'я і не продуктивність праці, а адміністративні обмеження, що абсолютно правильно. Думаю, після 60 років необхідно відправляти ­додому всіх тих, хто віддав життя науці. Але це не ­означає, що людина втрачає здатність трудитися. Дослідження показують: сьогоднішні 70-річні мають такий стан здоров'я, як люди у 60 два десятки років тому. Тому за два-три десятиліття такими будуть 80-літні.

Можна писати статті, заробляти на мемуарах і розповідях про власну молодість. У майбутньому знайдуться інші способи перетворення досвіду на продуктивні справи.

Автор: REUTERS
  Кожні вихідні впродовж 20 років столичні пенсіонери збираються в підземному переході на станції метро ”Театральна”.  Кілька самотніх людей знайшли тут пару
Кожні вихідні впродовж 20 років столичні пенсіонери збираються в підземному переході на станції метро ”Театральна”. Кілька самотніх людей знайшли тут пару

Як зміниться економіка, якщо люди житимуть 100–120 років?

– Старіння населення призведе до: зменшення ресурсів робочої сили і людського капіталу, заощаджень, зниження стимулів для інвестицій, тиску на пенсійну систему, збільшення видатків на охорону здоров'я. Але працевлаштування осіб старшого віку дозволяє вирішити частину проблем.

Змін буде багато. По-перше, пенсійний вік сягатиме щонайменше 75–80 років. Сьогодні у Фінляндії на референдумі прийняли конституційну норму, що передбачає автоматичне підвищення пенсійного віку в унісон зі зростанням очікуваної тривалості життя. Різниця становить 15 років. Тобто середній вік на рівні 100 років передбачає вихід на пенсію у 85. Звісно, не всі доживуть, але й сьогодні до 62 років доживають не всі.

По-друге, виникатиме все більше робочих місць з орієнтацією на людей похилого віку. Доцент чи професор навряд чи може на сьомому десятку років ставити експерименти і щоденно перечитувати десятки статей. А працювати у вузівській бібліотеці чи архіві – так.

По-третє, зростуть витрати на охорону здоров'я та соціальні послуги, причому в геометричній прогресії. У рази збільшиться попит на лікарів, медсестер, соціальних працівників. Оплачувати це треба буде з власної кишені. Таким чином, по-четверте, виникне потреба заощаджувати з перших років трудової діяльності, а не "смітити" грошима на дорогі ремонти, престижні автомобілі й пафосні виїзди на літній відпочинок.

По-п'яте, турбота про власне здоров'я стане значно престижнішою справою, ніж нинішнє захоплення барахлом.

По-шосте, все більше людей усвідомлюватимуть: проживання під одним дахом кількох поколінь родини – це серйозна економія коштів. На відміну від нинішньої ситуації, коли на двох-трьох поверхах сучасної садиби мешкають дві-три особи, пес і кіт. Не виключено, що останню декаду життя більшості доведеться провести в домі для перестарілих. Це мають бути готелі санаторного типу – із кваліфікованою обслугою, басейном, спортзалом, кінотеатром, танцмайданчиком, живою музикою.

Зміниться роль церкви. Вона будуватиме не храми, а місця прихистку для тих, кому за 100.

Зараз ви читаєте новину «Турбота про здоров'я стане престижнішою, ніж захоплення барахлом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі