четвер, 12 вересня 2019 13:51

Суркіси живуть у минулому, де перемагав Лобановський

Найпершу відповідальність за стан справ у "Динамо" несуть саме Ігор і Григорій Суркіси. Вони керують командою вже чверть століття. Замість цивілізованого клубу з прозорим управлінням і багатотисячною армією членів створили закрите товариство. Такий менталітет у наших людей. Воліємо нікому не довіряти.

Коли акціонери "Реала", "Барселони", "Баварії" бачать, що справи йдуть кепсько, вони збираються і відправляють у відставку президента клубу. Приходить людина з новими ідеями і баченням. Вона перебудовує клуб і рухає його вгору. Не виходить – добирають іншу кандидатуру.

Суркіси живуть у минулому. В тому часі, де перемагав Валерій Лобановський. Ніяких змін вони знати не хочуть. Але Валерій Васильович не був закостенілою людиною. Він уловлював нові тенденції і постійно мінявся. У 1970-х це був диктатор, у 1980 роках – напівдиктатор, а в 1990-х – цілком демократична особистість. А Суркіси навіть Газзаєва, який жодного стосунку до Лобановського не мав, намагалися зробити його послідовником.

Схожий шлях пройшов колись "Спартак". Там від кожного тренера вимагали грати в бєсковські "стіночки". Але потім змирилися й почали запрошувати сучасних прогресивних тренерів.

Рано чи пізно замість закритого акціонерного товариства з "Динамо" доведеться робити відкрите. Очевидно, Суркіси шкодять клубу, гальмують. Його майбутнє буде за невеликою групою акціонерів, які ухвалюватимуть рішення колегіально. Це будуть успішні бізнесмени, здатні розбиратися в людях. Головне вміння президента клубу – побачити й запросити потрібну людину.

Олег ФЕДОРЧУК, 58 років, футбольний тренер

Автор: унiан
  Захисник бельгійського ”Брюгге” Едуард Соболь (у темній формі) зупиняє гравця "Динамо" Віктора Циганкова. "Динамо" програло протистояння - 3:4 і не змогло пройти до групового турніру Ліги чемпіонів
Захисник бельгійського ”Брюгге” Едуард Соболь (у темній формі) зупиняє гравця "Динамо" Віктора Циганкова. "Динамо" програло протистояння - 3:4 і не змогло пройти до групового турніру Ліги чемпіонів

Президент купляє тренеру непотрібних йому гравців. Хацкевич боровся за те, аби залишити Мбокані, а йому дали Бесєдіна. Про яку ефективну модель можна говорити? Тренер просить купити одного виконавця, а привозять іншого. Бо Ігор Михайлович краще знає. Хто пояснить, для чого купили Де Пену? Навіщо придбали Караваєва, який непогано виглядає в півзахисті, але в захисті не може конкурувати навіть із Кенджорою?

Віктор ЛЕОНЕНКО, 49 років, колишній футболіст київського "Динамо"

За останні роки в "Динамо" зменшилися фінансові можливості. Клуб уже не купує дорогих хороших гравців. Значить, має їх виховувати. Щоб повернути втрачені позиції, керівникам треба запросити сильного тренера. Потрібен хороший менеджер, який уміє передбачити, діяти задля майбутнього.

Михайличенка можна поважати як гравця, який все всім довів, виступаючи в "Динамо", "Сампдорії", "Рейнджерс" і збірній СРСР. Але в ролі тренера я не знаю жодного його вихованця.

Всеволод КЕВЛИЧ, 49 років, футбольний експерт

Зараз ви читаєте новину «Суркіси живуть у минулому, де перемагав Лобановський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі