середа, 18 вересня 2019 18:15

Щоночі люди кричать гасла з вікон і балконів

У Гонконгу 13 тижнів тривають протести

Влада Китаю змушує гонконгських студентів припинити протести. Люди з початку червня вимагають відкликати законопроект про екстрадицію злочинців до Китаю. Страйкують 10 із 13 університетів. Блокують роботу аеропорту. У понеділок у районі не працювали більшість магазинів.

Протестувальники вимагають також відпустити всіх затриманих під час акцій. За участь у заворушеннях тим загрожує 10 років в'язниці. Пекін відмовляється виконувати ці вимоги. Також не хоче карати поліцейських, які застосовували сльозогінний газ, водомети, били та стріляли гумовими кулями

Автор: REUTERS
  Протестувальники  в Гонконгу закриваються парасольками  від сльозогінного газу  під час протестів  у серпні. Кидали  в силовиків каміння
Протестувальники в Гонконгу закриваються парасольками від сльозогінного газу під час протестів у серпні. Кидали в силовиків каміння

Олівер МАКІ, 64 роки, викладач економіки, Гонконг:

– У понеділок із Пекіна отримали наказ відраховувати студентів, які ходять на акції протесту або носять чорне на лекціях (учасники демонстрацій носять одяг і маски чорного кольору. – Країна). Ми цього не робитимемо. Не можна вдавати, що нічого не відбувається. Китай намагається відтиснути наші свободи. Робить це дуже акуратно, але послідовно. І найголовніше – не відступає.

Закон про екстрадицію поставить під удар одного з наших найкращих студентів. Його підо­зрюють в інформаційному шпигунстві. Це дуже серйозне звинувачення навіть для Гонконгу. Місцевий адвокат довів, що хлопець не винен. Його комп'ютер зламали. Правосуддя Китаю значно суворіше. Там його посадять довічно.

Алісія ПЕН-МІ, 32 роки, адвокат, Гонконг:

– Список вимог розширився. Не можемо допустити, щоб ухвалили закон про видавання правопорушників. Також треба, щоб влада Китаю не називала наших акцій протесту масовими заворушеннями. Інакше затриманих судитимуть за дуже суворою статтею. Глава адміністрації району Керрі Лам має піти у відставку. Вона не відстоює інтересів Гонконгу. І в районі мають запровадити загальне виборче право. У Пекіні не спішать виконувати жодну з цих вимог. На все відповідають, що ситуацію умисне розхитують вороги країни.

Захищаю людей, яких затримали в лікарнях. Хтось повідомляв поліцейським про тих, хто звертався з опіками від сльозогінного газу і синцями від ударів гумовими палицями. Їм погрожують звільненням із роботи, судами й тюрмою.

Дені ВАСМІ, 54 роки, юрист, Пекін:

– Потреба в законі виникла, коли житель Гонконгу вбив у Тайвані свою вагітну наречену. Тайвань вимагає екстрадиції. Країна не хотіла міжнародного скандалу.

Гонконг надто гостро реагує на всі ініціативи Китаю. В усьому вбачають утиски. Насправді до багатьох категорій злочинців там ставляться надто лояльно. Особливий адміністративний район Гонконг має свободу в усьому, крім війська і міжнародних відносин. Уряд чесний із ними. Зараз у районі є армія. Але її не застосовують, бо законом це заборонено.

Гонконг потерпає від страшних економічних збитків. Не знаю, скільки вони відновлюватимуться.

Керолайн СУНЬ-ФІ, 37 років, представник косметичної компанії, Гонконг:

– У понеділок ми страйкували з усіма. Потім отримали листа, що, якщо підтримуємо протести, уряд може відкликати нашу ліцензію та дозволи в Китаї. Щоб їх отримати, ми працювали майже рік. Провели кілька десятків експертиз. Керівництво не дозволить усе втратити.

Такі листи отримали майже всі магазини. Зараз працюємо щодня, але одягаємо чорні футболки на роботу.

Ми живемо в елітному районі. Щоночі о десятій годині люди кричать із вікон і балконів протестні гасла. У нашому будинку це сотні голосів. Більшість викрикують: "Повернемо Гонконг!" Але сусід десь знизу щоночі вигукує образи на адресу влади. Боїмося, щоб його не затримали.

Зак ЛАСЬО, 49 років, власник ресторану, Гонконг:

– Маємо найважчий період у бізнесі за всі роки. Ми орієнтовані на туристів і бізнесменів. А їх немає, бо аеропорт закритий і більшість країн не радять своїм громадянам зараз летіти до нас. Я попросив працівників піти в безоплатні відпустки до кращих часів.

Те саме – з готелями. У липні дружина казала, що готель було заселено на 80 відсотків. Хоч у них стандартна цифра майже 100. У серпні було кілька бронювань. Приїхали молодята з Індії. У них був замовлений один з найдешевших номерів. Власник вирішив заселити пару в найдорожчий люкс. Все одно стоїть порожній.

Політика Китаю лякає. Наших прохань не чують. Жодного разу не прозвучало, що від закону про видавання відмовляться. Обіцяють його переглянути й ухвалити пізніше. Мій брат убив сусіда. Це був самозахист. Але обставини такі, що в нас його виправдали. А в Китаї посадили б.

Ши ФЕЙ-ТО, 38 років, лікар, Гонконг:

– Коли в серпні спецсили почали стріляти в людей гумовими кулями, перед зміною прийшов наказ складати списки тих, хто прийде з такими пораненнями. Людям цілилися в обличчя. Дехто мав серйозні травми очей, переломи кісток і щелеп. Наш головний лікар написав, що жодного пацієнта з такими скаргами не було. Вже два тижні його не допускають до роботи. Кажуть, проводять якесь внутрішнє розслідування. Йому залишалося вісім місяців, щоб піти на дуже високу пенсію.

1100 людей затримали за участь у протестах із початку літа в Гонконгу. Зокрема 13-річного підлітка. Його звинувачували у виготовленні коктейлю Молотова. Затриманим загрожує до 10 років ув'язнення

Зараз ви читаєте новину «Щоночі люди кричать гасла з вікон і балконів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі