середа, 22 січня 2020 10:54

Шевченко відпрацює контракт. Але йому немає заміни

Головна подія року для українського вболівальника – фінальна частина Євро-2020 з футболу. Стартує в Римі 12 червня, триватиме місяць. У ньому братиме участь збірна України під керівництвом тренера 43-річного Андрія Шевченка. На Євро ми гратимемо втретє поспіль. На що можемо розраховувати, хто фаворити турніру і як він може скластися?

– Збірна України виграла відбірковий турнір до Євро-2020. Хочеться, щоб команда зростала далі, – каже футбольний експерт Всеволод Кевлич, 50 років. – Кожен футболіст, якого викликає Андрій Шевченко до збірної, отримує знання й навички, стає сильнішим. Формується потенційний кістяк для успіхів не тільки на цьогорічному Євро.

Що стане досягненням для коман­ди Андрія Шевченка в цьому турнірі?

– Головне – закласти власний фундамент гри, щоб команда мала чітке уявлення, як діяти на полі. Тоді і результат прийде.

Автор: REUTERS
  Андрій Шевченко (праворуч) очолює збірну України з футболу з 2016‑го. Торік під його керівництвом національна команда не програла жодного матчу. На Євро-2020 вийшла з першого місця, випередивши Португалію – чинних чемпіонів Європи
Андрій Шевченко (праворуч) очолює збірну України з футболу з 2016‑го. Торік під його керівництвом національна команда не програла жодного матчу. На Євро-2020 вийшла з першого місця, випередивши Португалію – чинних чемпіонів Європи

Збірна залежить від окремих гравців?

– Звісно. Наша – поки що не "Ліверпуль", який може грати без Роберто Фірміно й Мохаммеда Салаха та перемагати 4:0 "Барселону" в півфіналі Ліги чемпіонів. Для команди Шевченка вразлива позиція опорного півзахисника. Без Тараса Степаненка середина поля виглядає не так переконливо. Сергій Сидорчук діє слабше.

Кажуть, після Євро Шевченко залишить команду. Це може позначитися на турнірному виступі?

– Шевченко – професіонал. Він чесно відпрацює контракт до кінця. Проблема в іншому: не видно йому заміни.

Точно гратимемо проти Нідерландів та Австрії. Як оціните потенціал цих команд?

– Нідерланди зібрали потужний склад. Тренер Роналд Куман використовує сильні якості гравців. У групі проти Нідерландів можна бути успішним, а от у стикових матчах досягти результату буде важче.

Австрія – команда середня. Але фізично сильна.

Збірна України гратиме проти Нідерландів на виїзді.

– Для молодого покоління футболістів це не проблема. Перший матч у відборі Україна грала в гостях проти Португалії. Наші не знітилися, зіграли – 0:0.

Фінальна частина Євро проходитиме за новим форматом. Турнір відбуватиметься не в одній країні, а в 12 містах континенту. Це матиме вплив?

– Сьогоднішня логістика дозволяє за кілька годин подолати майже будь-яку відстань. До того ж є дозволені адаптативні препарати. Інфраструктура приймаючих країн дозволяє проводити підготовку. Тут важливе місце базування. Правильний варіант для України – румунський Бухарест. Там ми проведемо два матчі. Важче буде тим, хто гратиме в Баку. Це може створити найбільші проблеми, через віддаленість міста.

Потенційні фаворити і розчарування – хто вони?

– Серед фаворитів – Франція. Вибір гравців у Дідьє Дешама справді хороший. Хоча команда може стати й розчаруванням, бо після перемоги на Кубку світу наступний турнір важко дається для будь-якої збірної. Думаю, варто багато очікувати від Нідерландів, які давно нічого не вигравали. Попри проблеми, може вдало зіграти Німеччина. Там досвідчені гравці й тренер.

Багато хто чекає перемог від Бельгії, але минулий Кубок світу показав, що їм бракує досвіду вирішальних матчів.

Португалії буде важко повторити успіх чотирирічної давнини і стати чемпіоном. Тоді вони грали в закритий раціональний футбол. Зараз змінили раціональну групу на яскравішу, але ефективність пропала.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко відпрацює контракт. Але йому немає заміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі