пʼятниця, 15 січня 2010 15:55

"На полотно падала тінь, просто обвів її і все"

  Сергій БАЗИЛЄВ, "+ 40? у затінку" із серії "П'яний майстер", 2х3 м, 2008 рік. На картині - художники Антон Соломуха, Сергій Гета, Олександр Ройтбурд, Михайло Шевченко (директор музею, де висить картина), автор Сергій Базилєв (чухає голову) і сам твір, іще
Сергій БАЗИЛЄВ, "+ 40? у затінку" із серії "П'яний майстер", 2х3 м, 2008 рік. На картині - художники Антон Соломуха, Сергій Гета, Олександр Ройтбурд, Михайло Шевченко (директор музею, де висить картина), автор Сергій Базилєв (чухає голову) і сам твір, іще

Сергій БАЗИЛЄВ, 57 років

Син художника Миколи Базилєва. Народився в Києві. 1977 року закінчив столичний Державний художній інститут і став членом Спілки художників СРСР. Належав до групи "гіперів" - гіперреалістів - забороненого на той час напрямку мистецтва. Гіпер- або фотореалізм - поєднання фотографічно точного образу із драматичним ефектом відчуження. Стажувався в Ленінградській академії мистецтв. 1981-го переїхав до Москви, де живе і досі.

Це було в Криму, у Бахчисараї, на дачі Сергія Цюпка, засновника Музею сучасного образотворчого мистецтва. Він надав її для цього пленеру, фактично зустрічі друзів. Добре товариство - нас було чоловік сім і ще дві зовсім молоді дівчини. Найбільше боявся, що це буде непродуктивна зустріч приятелів. Слава Богу, ми там не пересварилися, що часто трапляється у творчих групах. Але зрозуміли, що постаріли і що в нас уже не найкращі тіла.

У київській академії люди приходили тільки за зарплатнею і пропивали її

Картина вийшла теплою, не надуманою. Найогидніше - це вигадувати. Щойно людина сідає й починає чухати ріпу - що такого зробити б - завжди виходить нещира історія. Ця картина виникла випадково. Брали участь усі - навіть не можу її до кінця вважати своєю роботою. Навколо полотна всі ходили, щось фотографували, випивали. Я там нічого не придумав. На полотно падала тінь, просто обвів її і все. Найголовніше було змусити порожнечу працювати - залишити якомога більше чистого полотна, щоб воно все дихало.

Серія "П"яний майстер" - це не лише деякі п"яні художники. Так можна назвати нашу київську та й усю радянську малярську школу епохи 1970-1980-х. Нещодавно віддав 14-річного сина на художні курси в Москві. Був у дикому подиві: о шостій вечора повний інститут студентів, професорів, причому відомих, академіків - і вони всі пашуть! Згадав нашу київську академію. І пітерську. Там люди приходили тільки за зарплатнею і пропивали її.



Михайло ШЕВЧЕНКО, куратор виставки "АRТ-емігранти":

- Роботи Базилєва такого формату коштують не менш за 10-15 тисяч доларів. На одному аукціоні його картину продали за 35 тисяч фунтів. Тому можна тільки здогадуватися, в яку суму вона обійшлася музеєві. Це комерційна таємниця. Художники часто просять не розголошувати ціни їхніх картин.

Зараз ви читаєте новину «"На полотно падала тінь, просто обвів її і все"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі