четвер, 04 січня 2024 09:23

Окупанти забороняли евакуюватися жителям затоплених населених пунктів

– Підірвавши греблю Каховської гідроелектростанції, Російська Федерація остаточно довела, що є загрозою для всього цивілізованого світу. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів, – заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк 6 червня 2023 року.

Того дня російські окупанти підірвали велику кількість вибухівки в машинному залі Каховської ГЕС. Її гребля перекривала Дніпро в Херсонській області. Дамбу й електростанцію будували протягом 1950–1955 років біля села Ключове, на території якого одночасно із ГЕС постало місто Нова Каховка.

Перед греблею, вище за течією, виник­ло водосховище довжиною 240 км. Воно затопило здавна відомий Великий Луг. У цій місцевості селилися козаки та зводили січі. Перед затопленням радянська влада відселила 37 тис. людей із сотень сіл.

Автор: novosti.dn.ua
  Жительки Нової Каховки на Херсонщині вилізли на дах будівлі, щоб урятуватися від повені, яка почалася після руйнування дамби Каховської гідроелектростанції, 7 червня 2023 року
Жительки Нової Каховки на Херсонщині вилізли на дах будівлі, щоб урятуватися від повені, яка почалася після руйнування дамби Каховської гідроелектростанції, 7 червня 2023 року

24 лютого 2022-го Нову Каховку й ГЕС окупували росіяни. Електростанція продовжувала працювати на 2/3 потужності. У серпні українські військові пошкодили міст на Каховській ГЕС, щоб унеможливити його використання окупантами.

Восени росіяни замінували греблю та машинний зал електростанції. Тоді почала з'являтися інформація про можливий підрив Каховської ГЕС. Американський Інститут вивчення війни повідомляв, що підривом греблі російські війська можуть прикрити свій відступ із правого берега Дніпра й Херсона та звинуватити в цьому Україну.

За тиждень до теракту уряд Росії ухвалив постанову, яка давала змогу не розслідувати аварій на небезпечних об'єктах, що сталися внаслідок бойових дій.

Між 2-ю і 3-ю годинами ночі 6 червня місцеві почули потужні вибухи в районі гідроелектростанції. Виникли пробоїни, через які ринула велика маса води. Вона руйнувала дамбу та все на своєму шляху. Шлюзи протягом кількох місяців не опускалися, внаслідок чого рівень Каховського водосховища досяг 30-річного максимуму.

Теракт на ГЕС вчинили військовослужбовці 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади ЗС РФ. Серед них – 35-річний Арсен Піцхелаурі на позивний "Грузин". Після руйнування греблі його викликали в Росію на нагородження. За даними ГУР, 205-та бригада на момент підриву мала у своєму складі 38 солдатів.

Після підриву греблі українська влада оголосила евакуацію населених пунктів на правому березі Дніпра – Миколаївки, Ольгівки, Львового, Тягинки, Іванівки, Токарівки, Понятівки, Придніпровського, Садового, мікрорайону Острів у ­Херсоні. За добу вивезли 1,7 тис. людей. Загалом протягом тижня, незважаючи на обстріли з боку російських військ, із території Херсонської області вдалося евакуювати 2678 людей.

Лівий берег був окупований росіянами. Жителі селища Козачі Лагері, які опинилися в зоні підтоплення, не дочекалися допомоги від окупаційної влади й намагалися самостійно виїхати з част­ково підтопленого населеного пункту. Але російські військовослужбовці заблокували шляхи й заборонили евакуацію. Також вони обстрілювали українських рятувальників, військових і волонтерів, які надавали допомогу жителям підтоплених населених пунктів на правому березі.

У містах Кривому Розі, Нікополі, Бериславі й навколишніх населених пунктах виникли проблеми з водопостачанням. Почали пересихати Північнокримський і Каховський канали. Заступник генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявив, що через руйнування Каховської ГЕС без питної води в Україні залишилися майже 700 тис. людей.

Підрив ГЕС завдав збитків щонайменше на $2 млрд. Унаслідок прориву греблі в зоні лиха опинилося близько 16 тис. громадян і 80 населених пунктів.

– Російські терористи руйнуванням дамби підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі, – заявив президент України Володимир Зеленський. – Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде.

Автор: gettyimages
  Ізраїльські військові оглядають місце проведення фестивалю електронної музики Supernova біля міста Офакім, яке 7 жовтня 2023 року атакували терористи ХАМАС. Вони напали на Ізраїль із території Сектора Гази. На фестивалі загинуло 250 людей, десятки взяли в полон, зґвалтували чи поранили. У відповідь на вторгнення бойовиків Ізраїль розпочав військову операцію в Секторі Гази
Ізраїльські військові оглядають місце проведення фестивалю електронної музики Supernova біля міста Офакім, яке 7 жовтня 2023 року атакували терористи ХАМАС. Вони напали на Ізраїль із території Сектора Гази. На фестивалі загинуло 250 людей, десятки взяли в полон, зґвалтували чи поранили. У відповідь на вторгнення бойовиків Ізраїль розпочав військову операцію в Секторі Гази

6 лютого 2023-го серія землетрусів магнітудою до 7,8 бала відбулася в Туреччині. Катастрофа стала найбільшою за кількістю жертв після землетрусу на Гаїті 2010 року. У Туреччині загинуло понад 41 тис. людей. Через сніг і мороз рятувальникам було важко працювати. Багато постраждалих замерзло під завалами. Шкоди внаслідок землетрусу зазнали також Сирія, Ізраїль, Ліван і Кіпр.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Справу відкрили за підозрою в незаконній депортації українських дітей у Росію. Такий же ордер видали на уповноважену при президенті Росії з прав дитини Марію Львову-Бєлову. Ордери чинні у 123 державах світу, які ратифікували Римський статут.

4 квітня 2023-го Фінляндія стала 31-м членом НАТО. Протягом 29 років країна брала участь у програмі "Партнерство заради миру". З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну робота щодо повноцінного членства в Альянсі активізувалася. У травні 2022 року Гельсінки офіційно подали заявку на вступ до НАТО.

6 травня 2023-го у Вестмінстерському абатстві в Лондоні відбулася коронація 74-річного Карла III та його на рік старшої дружини Камілли. Правитель став спадкоємцем у 3 роки, коли його мати зійшла на престол. Королева Єлизавета ІІ померла у 96 років 8 вересня ­2022-го. Карл ІІІ чекав на трон найдовше у британській історії.

3800 метрів – з такої відстані 18 листопада 2023-го снайпер підрозділу контррозвідки Служби безпеки України, 58-річний В'ячеслав Ковальський, ліквідував російського військового на Херсонщині. Цим український захисник перевершив попередній світовий рекорд – 3540 м. Куля, випущена з позиції на правому березі Дніпра, летіла на лівий майже 10 секунд і там влучила у груди ворогу. Снайпер використовував українську гвинтівку "Володар обрію"

"У зв'язку зі складною воєнно-політичною ситуацією, що склалася, прийнято рішення розпустити всі державні установи й організації до 1 січня 2024 року. Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припиняє своє існування. Місцеве населення має ознайомитися з умовами реінтеграції, представленими владою Азербайджану", –

йдеться в указі президента невизнаної Республіки Арцах, 45-річного Самвела Шахраманяна, виданому 28 вересня 2023-го. За тиждень до того Азербайджан провів дводенну воєнну операцію та взяв під контроль територію, яка відокремилася 1991-го

  ”Голу правду інколи так прикрашають, що вона нагадує конспірологію!” – нагадує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
”Голу правду інколи так прикрашають, що вона нагадує конспірологію!” – нагадує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Сестра виїхала в Норвегію на початку повномасштабного вторгнення. Заміж вийшла за п'ять місяців до того. Улітку цього року її чоловік просив повернутися. Вони з Франківська, там відносно безпечно. Але сестра влаштувалася на хорошу роботу, сказала, що ще рік-два хоче пожити там. А цього тижня подзвонила й каже, що чоловік попросив розлучення – матимуть дитину з іншою. Сестра чоловіка справді кохає".

Анастасія ВОВК

"Донька скаржилася, що вчителька математики ставиться до неї упереджено. Не ставить вище чотирьох балів. Я пішов до школи сваритися. З'ясувалося, мала не здала жодної роботи".

Євген ЛЕВКО

"Брат зник у квітні 2022-го в Маріуполі. Мама має рак печінки. Батько помер від інфаркту торік. Братова дружина має важку депресію. Попросила мене забрати їхню донечку. У церкві молюся, щоб кожна родина в Росії пережила хоча б половину того, що ми".

Вікторія ФЕСУН

Не буває вічних війн, і так само не буває вічних імперій. Але доля світу залежить

від тебе – якщо Україна впаде, завтра запалає половина світу. І ти ніде не сховаєшся

від війни, вона прийде за тобою. Краще зроби щось, щоб зупинити війну раніше. Краще зроби щось сьогодні, ніж завтра. Час важливий", –

Валерій ПЕКАР, громадський діяч

6,3 мільйона українців виїхали за кордон через війну, за даними управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців. 4,2 мільйона осіб виїхали в Євросоюз. 1,3 мільйона – у Росію чи Білорусь

Зараз ви читаєте новину «Окупанти забороняли евакуюватися жителям затоплених населених пунктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі