середа, 22 травня 2019 15:26

Не можна йти додому раніше за шефа

У Китаї пропонують працювати 12 годин на добу

Мільярдер Джек Ма заявив, що співробітники його компанії мають працювати 12 год. щодня шість днів на тиждень. Він співвласник групи компаній Alibaba, один із найбагатших людей Китаю. Конкурс у компанії Aliexpress – понад 50 кандидатів на місце

Автор: REUTERS
  Китайці відпочивають на складі фабрики в Шанхаї. Тим, хто працює понад 14 годин на добу, на більшості підприємств дозволяють спати в підсобних приміщеннях
Китайці відпочивають на складі фабрики в Шанхаї. Тим, хто працює понад 14 годин на добу, на більшості підприємств дозволяють спати в підсобних приміщеннях

Вей Лі, 54 роки, економіст, Пекін:

– Китайська економіка має найгірші показники зростання за останні 30 років. Досі ми втримували стабільно 10 відсотків. Нині ризикуємо опуститися нижче 6. Для будь-якої країни світу це були б чудові цифри. Але ми конкуруємо зі США, тому для нас це тривожні дзвіночки.

Роботодавці перевіряють працівників на відданість. Легко працювати без вихідних, коли отримуєш величезні премії. Важливо викластися тепер, коли треба втриматися на ринку.

Мейлін Най, 36 років, інженер, Ганджоу:

– Працюю в офісі технічної підтримки виробника ноутбуків. Неофіційний наш графік – із дев'ятої ранку до дев'ятої вечора. Якщо затримуєшся довше, принаймні на годину – компанія оплатить таксі й вечерю з ресторану. Один день із шести на тиждень можна працювати з дому. Це чудові умови. Я працюю не за бонуси. Всі знають, що з червня скоротять тих, хто працює 8 годин.

Понаднормові погано оплачують. Але виписують бонуси тим, хто працює більше за всіх. Хлопці з "гарячої лінії" чергують уночі. Часом проводять в офісі по 20 годин. Їм виплатили по 15 тисяч доларів, якщо не звільняться найближчі два роки.

Не всі витримують такий графік. Багато колег мають проблеми із серцем, сном, нервові зриви. Але людина сама мусить оцінювати фізичний стан і амбіції. Якщо хочеш хорошу зарплату й солідну посаду, не варто орієнтуватися на графік секретарки.

Я встигаю після роботи ходити на курси англійської мови і в спортзал. Але не маю і не матиму родини. У грудні мені запропонували підвищення, та начальник уточнив, чи усвідомлюю, що воно несумісне з дітьми. Я прийняла пропозицію.

Зароблене майже не витрачаю. У відпустці була позаторік. Трохи допомагаю батькам. Сестра ображається, бо я давно могла б купити її родині квартиру. Але вона сама вирішила вийти заміж і народити дітей замість кар'єри.

Фа Шень, 43 роки, спеціаліст із підбору персоналу, Гуанчжоу:

– Китайське законодавство передбачає 40 годин праці на тиждень. Але будь-хто притомний розуміє, що в Alibaba чи Huawei з такими очікуваннями не варто й потикатися. На співбесіді попереджаємо, що працювати доведеться щонайменше 10 годин на день. Спочатку за понаднормові платять не в повному обсязі. Перевіряють лояльність до компанії.

Джек Ма спробував перевести свої заяви на жарт. Але Alibaba орієнтується на такий робочий тиждень. До того ж відстежують, хто розсилає резюме чи скаржиться в інтернеті на складні умови. Такі компанії очікують на абсолютну відданість. Ви маєте бути готові переїхати в інше місто, перелаштувати життя родини. Перед працівниками з великими зарплатнями стоять складні задачі. Їх неможливо виконати за стандартний робочий день. Людина мусить мати пристрасть до роботи.

Джан Хенш, 31 рік, програміст, Пекін:

– Зрозумів, що треба щось змінити, коли працював два місяці без вихідних. Маю проблеми зі сном, виразку шлунка. Погіршилися стосунки з нареченою. При цьому у грудні отримав бонуси на третину менші, ніж розраховував. Намагалися домовитися з керівництвом. Наводили аргументи, як працюють у США. В деяких країнах ЄС думають про чотириденний робочий тиждень. Нам відповіли, що можемо їхати в Європу чи Штати, якщо не подобається.

Є внутрішні правила компанії. Не можна йти додому раніше за шефа. Тих, хто має найменше понаднормових годин, звільняють. Як керівник повинен поставити стільки задач, щоб їх неможливо було виконати за день. Так у більшості фірм. Якщо від людей не вимагають неможливого – це приречена компанія.

Ми виявилися заручниками ситуації. Тих, хто намагався захистити свої права, тримають на гачку. Ти можеш звільнитися, але з жахливими рекомендаціями. Це великий жирний хрест на кар'єрі. Я собі цього дозволити не можу. Треба утримувати батьків і родину нареченої.

Естон Росс, 39 років, дизайнер, Шанхай:

– Маємо з чоловіком невелику швейну ­фабрику. Одразу домовилися надавати людям максимально лояльні умови. Пропонували восьмигодинний робочий день із двома вихідними на тиждень. Працівники понаймалися на додаткові роботи. Ми запропонували ввести дві зміни. Вони відповіли, що краще дозволити працювати понаднормово. Всі хочуть заробити якомога більше. Гроші відсилають родинам. Дехто просив дозволити жити на складі, щоб працювати по 18 годин. Мусимо закривати на це очі.

Є жінки, які працюють у нас по 14–16 годин. А тоді йдуть на ще одну фабрику на кілька годин. Те саме в знайомих у пекарні й косметичній компанії. Не можу сказати, що китайці звикли так працювати. В них немає вибору. Надто висока конкуренція.

40 мільярдів доларів становлять особисті статки Джека Ма. Компанію ­Alibaba оцінюють у $490 млрд

Зараз ви читаєте новину «Не можна йти додому раніше за шефа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі