середа, 29 серпня 2012 18:14

Молока не сприймають сім відсотків населення світу

Олена Кузьмінська, 43 роки, доцент кафедри гігієни харчування Національного медичного університету імені Богомольця. Автор книжки "Значення раціонального харчування для підтримки здоров'я молоді":

– Здоров'я залежить на 10 відсотків від медичної допомоги, на 20 – від спадковості, на 70 – від способу життя. Більшу частину останнього формує те, що ми їмо.

Раціон зумовлений тим, де ми живемо. Наприклад, чукчі вживають до 400 грамів жиру на добу. Якщо так харчуватимуться українці, то у нас полетять підшлункова та печінка.

Білки не накопичуються в організмі. Їх запасу вистачає на декілька годин. Вітаміну С – так само. Вітаміну А вистачає на рік. Тобто частина незамінних речовин має надходити до організму щодня.

Найкорисніші продукти: часник, перга, родзинки, калина, цибуля, червона горобина, усі горіхи, напій із шипшини, насіння соняшника, гарбуза, сирий гарбуз, селера, чорниці, соя, хрін, курага, урюк, полуниці, пророщені зерна злакових, лимони, апельсини, чорнослив, мед, інжир, аґрус, кунжут, квітковий пилок, фініки, чорна смородина, морська капуста, будь-який трав'яний чай, кукурудзяна та оливкова олії, всі свіжі овочі й фрукти, зелений чай. Якщо вживаєте щодня хоча б три продукти з наведеного списку, можете вважати своє харчування повноцінним.

Молока не сприймають 7 відсотків населення світу. Кисло­молочні продукти – 0,7–1 відсоток. Є продукти, які містять речовини задоволення. Це впливає на настрій людини. ­Жінки часто хочуть з'їсти шматочок шоколаду або банан. Хоча банан подібний до картоплі: містить багато крохмалю, калію, вуглеводів.

Смакові пристрасті – це певні сигнали організму. Якщо людина не любить кислого, й воно "не йде", – це іноді свідчить про певні захворювання. Наприклад, гастрит. Коли, навпаки, хочеться гострішого та кислого – може бути знижена кислотність шлунка. Якщо подобається запах фарби, хочеться їсти крейду, сирі фарш та макарони – це одна з ознак нестачі заліза.

До солодкого звикають. З кожним разом потрібно більше цукру, аби отримати задоволення. Якщо давати змалечку багато солодкого, то до 30 років може виникнути діабет другого типу.

Дітей не варто змушувати їсти. Малюк так улаштований, що ніколи не загине від голоду. ­Дитина дошкільного віку відчуває свій організм краще за дорослу людину. Набігається – і попросить щось. Головне, аби тим чимось не були цукерки та печиво. Краще фрукти, склянка молока чи овочевий салат.

Зараз ви читаєте новину «Молока не сприймають сім відсотків населення світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі