четвер, 02 червня 2022 08:45

"Ми нікого не залишимо ворогові"

"Ну ось і все. Блискучий контрнаступ Збройних сил України на північ від Харкова – і ми на кордоні з найпотворнішою, найбрехливішою та найбридкішою так званою державою. Звідси можна бачити рашистський зомбіленд. Хочеться постукати до них великим калібром, але, на жаль, я журналіст. Тому просто пишаюся нашими хлопцями, які відкинули орду від мого рідного міста за її сраний порєбрік. Західні аналітики, м'яко кажучи, офігєвають від успіхів українців. А ми просто пишаємося нашими воїнами, уклінно дякуємо героям і любимо нашу вільну землю, до сліз", – написав увечері 14 травня 2022-го у фейсбуку військовий кореспондент Андрій Цаплієнко.

Росіяни вторглися на Харківщину 24 лютого. Від кордону до обласного центру – 35 км. Окупанти пройшли цю відстань протягом дня. Харків узяти не змогли, але навколишні села окупували. У лісах біля них розміщували артилерію та міномети, з яких постійно обстрілювали місто.

Автор: facebook.com/synegubov.oleg
  Українські військові оглядають звільнене від окупантів село Циркуни біля Харкова, 8 травня. Вороги контролювали населений пункт більш ніж два місяці
Українські військові оглядають звільнене від окупантів село Циркуни біля Харкова, 8 травня. Вороги контролювали населений пункт більш ніж два місяці

Люди на окупованих територіях мусили виживати без електроенергії, води, зв'язку та майже без їжі. З багатьох знущалися та чимало кого ґвалтували. Під час боїв місцеві гинули від влучання ворожих снарядів у будинки.

Рашисти забирали в селян автомобілі та харчі. Селилися в порожніх будинках. У селі Циркуни на місцевих чинили моральний тиск, виставляли колонки і протягом дня вмикали "День перемоги" у виконанні Кобзона та марш "Прощання слов'янки". Знімали пропагандистські відео, для яких влаштовували роздавання "гуманітарної допомоги". Насправді привозили крадені з українських магазинів продукти.

Наприкінці квітня українські війська почали відкидати ворогів на північ.

"Наші працюють над відсуванням лінії фронту від Харкова, – повідомив 29 квітня Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. – Є результати: спецпідрозділ "Азова" на Харківщині "Кракен" разом з іншими звільнив Руську Лозову – стратегічно важливий населений пункт, розташований на автомобільній трасі Харків – Бєлгород. Русаки звідси стріляли по житлових масивах Харкова".

Протягом тижня ЗСУ поновили контроль над Олександрівкою, Федорівкою, Українкою, Шестаковим, Перемогою, Циркунами, Черкаськими Тишками, Руськими Тишками, Рубіжним та Байраком. Більшість людей евакуювали. Підозрюваних у співпраці з ворогом затримували й передавали спецслужбам.

"Звільнені Циркуни продемонстрували, що росіяни замінували приватні будинки, дитячі ліжка, садочки, школи, адміністративні будівлі, узбіччя, – розповідає керівник військово-цивільної адміністрації Харківської області Олег Синєгубов. – Міни розкидані всюди вздовж дороги, детонують від будь-якого дотику. На жаль, уже є жертви серед цивільного населення. Потрібно обережно поводитися на цих територіях".

Сили оборони України почали контратакувати на схід від Харкова, в напрямку міста Ізюм. Американський аналітичний центр "Інститут вивчення війни" 14 травня повідомив, що Україна перемогла в битві за Харків.

"Ми пам'ятаємо про кожне місто та громаду, які ще в окупації: Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь і всі міста Донбасу, – сказав того дня президент України Володимир Зеленський. – Поступове звільнення Харківської області доводить, що ми нікого не залишимо ворогові".

Автор: facebook.com/bucharada.gov.ua
  Художниця і членкиня організації ”Пласт” Іванка Сіолковська з Канади розписує пошкоджений осколками та кулями паркан у місті Буча на Київщині, 14 травня. Приїхала в Україну, щоб узяти участь у відновленні постраждалих від війни населених пунктів. Закликала, щоб її ідею використовували в інших селах і містах
Художниця і членкиня організації ”Пласт” Іванка Сіолковська з Канади розписує пошкоджений осколками та кулями паркан у місті Буча на Київщині, 14 травня. Приїхала в Україну, щоб узяти участь у відновленні постраждалих від війни населених пунктів. Закликала, щоб її ідею використовували в інших селах і містах

"Захмарене небо кидає тінь на життя – це війна. Це не віртуальна реальність відеогри, це не фотошоп, не фільм про війну, це та сама кривава реальність. Реальний плач дітей, гуркіт танків, тріск гармат. Ми засуджуємо путінську агресію, збройний напад на суверенну державу. Ми назавжди кажемо "ні" всім зусиллям щодо відновлення Радянського Союзу. Ми хочемо миру тут і в сусідніх країнах. Вимагаємо розслідування та покарання за воєнні злочини. Ми не нейтральні, ми на боці безневинних жертв та правди. Ми підтримуємо вступ України в Європейський Союз", –

сказала під час інавгурації 14 травня президентка Угорщини 44-річна Каталіна Новак. Вона змінила Яноша Адера, 63 роки, який завершив другу президентську каденцію

"Путін думав, що має справу з болонкою, а виявилося, що перед ним росомаха. Слава Україні!" –

написав 14 травня у твітері американський письменник Стівен Кінг, 74 роки

1140 окупантів, які чинили звірства проти мирного населення на Київщині в березні 2022-го, встановила Служба безпеки України, станом на 17 травня. Частину свідки впізнали та підтвердили факти злочинів. Військовим країни-агресора заочно оголосили підозру

13 травня в Києві перший російський військовий постав перед судом. Це командир відділення четвертої танкової Кантемирівської дивізії з Московської області 21-річний Вадим Шишимарін. Його почали судити за вбивство беззбройного жителя селища Чупахівка на Сумщині 28 лютого. За статтею "Порушення законів та звичаїв війни" окупанту загрожує від 10 років тюрми до довічного ув'язнення.

14 травня міністри закордонних справ Великої сімки після зустрічі у Вайссенхаусі в Німеччині заявили, що ніколи не визнають змін кордонів України, які нав'язують росіяни. Представники США, Японії, Канади, Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії пообіцяли підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України в межах початку 2014 року. Урядовці домовилися надавати Україні гуманітарну, фінансово-економічну та військову допомогу.

15 березня переможець Євробачення-2022, український гурт Kalush Orchestra, виклав у ютюбі кліп на пісню "Стефанія", який зняли в найбільш пошкоджених російською окупацією містах Київщини – Бучі, Ірпені, Гостомелі та Бородянці. Пісню соліст Олег Псюк присвячував матері, але з початком повномас­штабного вторгнення росіян твір набув нового значення. Його почали асоціювати з постраждалою Україною. За три дні кліп набрав майже 10 млн переглядів.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Ми нікого не залишимо ворогові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі