четвер, 25 листопада 2010 13:36

Ліппі приїде в Україну реабілітуватися та заробляти

 

Новим головним тренером футбольної збірної України може стати Марчелло Ліппі, 62 роки. Півторарічний контракт набуде чинності з початку 2011-го. На що може розраховувати збірна України з італійським фахівцем?

Що маємо

Суркіс виправляє помилку

Торік збірна України програла грекам і не вийшла до фінальної частини Кубка світу. Головного тренера Олексія Михайличенка звільнили. Але президент ФФУ Григорій Суркіс пішов дивним шляхом - заговорив про можливість призначення наставника, який суміщав би роботу в клубі та збірній. І зробив ставку на тренера харківського "Металіста" Мирона Маркевича. Коли в клубу виник конфлікт із Федерацією футболу, той залишив посаду наставника збірної.

Менш ніж за два роки до початку Євро-2012 Україна опинилася без повноцінного тренера. Формально на цій посаді перебуває Юрій Калитвинцев. Але в п'ятьох матчах під його керівництвом команда показала низьку якість гри. Тож Суркіс знову почав шукати тренера. Обрання Ліппі є оптимальним вибором: президент ФФУ страхує себе від критики. Якщо навіть авторитетний італієць не досягне успіху зі збірною України, значить вона справді безнадійна.

І змінює курс

Досі Суркісу не вдавалося запросити західноєвропейського тренера. Збірну очолювали вихідці з київського "Динамо", які не могли подолати або відбірний турнір, або плей-офф. Виняток - команда Блохіна 2004 - 2006 років.

А от росіяни мають позитивний досвід співпраці з голландцем Ґусом Хіддінком. Навіть  англійці не посоромилися віддати національну збірну в руки італійця Фабіо Капелло, який ніколи не працював у тамтешній прем'єр-лізі.

Ліппі прагнутиме реабілітуватися

2006-го він став першим тренером, що виборов Кубок світу для збірних та клубну Лігу чемпіонів. Ліппі згуртував гравців тоді, коли в італійському футболі розгорівся корупційний скандал. А потім залишив команду, ресурс якої був вичерпаний.

Однак через два роки наставник повернувся. Це здивувало. Місцевий чемпіонат здав позиції. Більшості зірок було вже за 30, а нові не з'являлися. І Ліппі провалився на Кубку світу-2010: італійці не змогли вийти з групи, у якій грали Нова Зеландія, Словаччина, Парагвай.

Суркіс страхує себе від критики. Якщо навіть Ліппі не досягне успіху зі збірною України, значить, вона справді безнадійна

За роботу зі збірною України, пише "Гадзетта делло спорт", Марчелло Ліппі отримуватиме 7,5 млн євро на рік.

Для ознайомлення з можливостями наших футболістів у нього буде рік, без офіційних матчів. На українців, яких веде Ліппі, цілком можуть "клюнути" солідні спаринг-партнери. Тому окрім Франції, з якою уже є домовленість, цілком ймовірно, що зіграємо з Італією, Іспанією чи Німеччиною - реальними претендентами на титул чемпіона Європи.

Що турбує

Немає досвіду роботи за кордоном

Ліппі працював тільки на батьківщині.

- За кордоном навіть із перекладачем почуваюся, неначе глухонімий, - зізнавався він.

До тренерського штабу збірної може увійти Андрій Шевченко. Але чи вирішить це проблему? Тренер має бути мотиватором. А як налаштувати гравців, якщо не контактуєш із ними напряму?

Провалився з "Інтером"

На клубному рівні Ліппі досягав успіху тільки з "Ювентусом". 1999 року прийняв "Інтер", мав широкі трансферні можливості, але не зміг зробити клуб чемпіоном країни. Найганебнішою була поразка від шведського "Гельсінборга" в кваліфікаційному турнірі Ліги чемпіонів.

До цього додався конфлікт із Роберто Баджо - найкращим італійським футболістом 1990-х. Тренер відмовлявся від його послуг і в "Ювентусі", і в "Інтері". Баджо пояснював це тим, що його надто люблять уболівальники. Ліппі, мовляв, ревнує.

У збірній України настільки харизматичних футболістів немає, а Шевченко вміє знаходити спільну мову з будь-яким тренером.

Ігнорував Кассано

2006-го Італія мала покоління видатних гравців, які вийшли на пік форми. За чотири роки ситуація змінилася. Однак Марчелло Ліппі запросив за старі заслуги Фабіо Каннаваро та Ґаттузо. А від послуг Кассано і Балотеллі відмовився, довго тримав на лаві запасних Квальяреллу. У збірної України немає гравців калібру Італії-2006. А збудувати сильну команду без зірок світового масштабу Ліппі досі не вдавалося.

Що обнадіює

Двічі перебудовував "Ювентус"

Замість Баджо в середині 1990-х увів до складу молодого Дель П'єро. І "Ювентус" виграв Лігу чемпіонів-1996. Потім клуб угадав із запрошенням Зідана, Ліппі перебудував схему під француза на 1-4-3-1-2. "Юве" не було рівних в Італії кінця 1990-х, а Валерій Лобановський називав туринців найсильнішою командою Європи.

2001-го Марчелло Ліппі повернувся до "Ювентуса". Зідана продали, тренер перекроїв схему на 1-4-4-2. "Юве" став менш яскравим, зате міцнішим, із надзвичайно сильною обороною на чолі з новоприбулими Буффоном та Тюрамом. Наслідок - два чемпіонства поспіль в Італії та ще один фінал Ліги чемпіонів, програний "Мілану" тільки в серії пенальті.

Зараз ви читаєте новину «Ліппі приїде в Україну реабілітуватися та заробляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі