четвер, 03 червня 2010 17:16

Дитину не можна змушувати прибирати чи вчитися

Російська православна церква закликає згорнути впровадження ювенальної юстиції. Оскаржити рішення ювенального суду можна у Страсбурзі

У Москві 26 травня закінчився Всесвітній російський народний собор - з'їзд громадської організації, підпорядкованої Російській православній церкві. Головував патріарх Кирило. Учасники закликали Державну думу згорнути впровадження ювенальної юстиції в Росії, бо це руйнує православну родину.


Ювенальна юстиція - система органів, які захищають інтереси дітей. Діє в 60 країнах. Зокрема, у США, Канаді, країнах Євросоюзу, Єгипті, Японії, Австралії. Її норми запроваджують і в Росії.

Ювенальні суди розглядають усі випадки порушення інтересів дітей - від розлучення батьків до кримінальних справ. Займаються позбавленням батьківських прав за скаргою самої дитини, педіатра, сусідів чи вчителів.

У батьків-алкоголіків, наркоманів забирають дітей, якщо життю чи здоров'ю останніх щось загрожує. Рішення ювенального суду може скасувати тільки Страсбурзький суд із прав людини.

Не мають права батьки забороняти дітям читати підліткові журнали, книжки, дивитися будь-які фільми, грати в комп'ютерні ігри або змушувати виконувати хатню роботу чи уроки. Це вважається порушенням їхніх прав на інформацію та дозвілля.

Заборонене будь-яке фізичне покарання дітей. У Норвегії підліток 12 років може попросити віддати в прийомну сім'ю, якщо з рідними батьками йому некомфортно. У США  має право отримувати достатньо кишенькових грошей. Якщо вважає, що сума замала, може звернутися до соціальної служби.

Прихильники ювенальної юстиції наполягають на перевихованні дитини, замість засудження її. Поведінку ретельно вивчають та усувають причини, які штовхали на хибні вчинки. У США та Західній Європі лише 10-17% малолітніх засуджених знову порушують закон. В Україні рецидивістом стає кожен третій.

Починаючи з 16 років, якщо донька не ночувала вдома, батьки не мають права навіть запитати, де була. Цим порушується її право на особисте життя

У Голландії навіть за тяжкі злочини неповнолітнім дають не більше двох років позбавлення волі. У Великій Британії батьки не мають права робити зауваження дітям, які досягли 14 років. Це вважається "психологічним насильством". А починаючи з 16, якщо донька не ночувала вдома, батьки не можуть навіть запитати, де була. Цим порушується її право на особисте життя.

У Росії активно запроваджувати норми ювенальної юстиції почали з 2007-2008 років. Відкрили 63 нових агентства з усиновлення. У Ростовській області вже діють 15 ювенальних судів, які можуть забрати дитину із сім'ї. Елементи ювенальних технологій використовують суди Іркутської, Камчатської, Саратовської, Московської областей, Пермського та Красноярського краю.

 


 

П'ять порад "Домостроя"


У ХVІ ст. росіяни жили й виховували своїх дітей за спеціальним збірником порад і правил "Домострой" анонімного автора.

1. Хай не втомлюється твоя рука бити сина малим: від різки він не помре, а буде здоровий. Коли б'єш його тіло, рятуєш його душу.

2. Карай сина замолоду, щоб мати спокій на старості літ.

3. Дочку не бий, але будь із нею строгий.

4. Карай сина змалку й заздритимуть тобі твої вороги, коли він виросте.

5. Хто злословить та ображає батьків, прокляне його народ, хто б'є батька чи матір, буде відлучений від церкви. Хто насміхається з батька чи докоряє матері, склюють його ворони й з'їдять орли.


 

Ювенальна юстиція суперечить п'ятій заповіді


На сайтах православних активно протестують проти введення ювенальної юстиції. Її принципи суперечать п'ятій заповіді: "Поважай батька твого і матір твою".

Щоб уберегтися від чиновників, радять ніде не вказувати своєї реальної адреси, а прописатися в когось із батьків чи родичів.

Із сусідами треба підтримувати хороші стосунки, щоб вони не скаржилися. Записи про щеплення можна купити, якщо заплатити педіатру.

Якщо соцпрацівники все ж прийшли, не пускати їх до помешкання без рішення суду. Вимагати в кожного посвідчення й переписувати дані.

Якщо рішення суду є, просити роззутися та сховати взуття на етажерку - тоді не так легко буде вхопити дитину й втекти. Також радять не дозволяти користуватися туалетом. Тоді соцпрацівники не зможуть довго пробути "в гостях".

 


 

У Дніпропетровську офіційно вводять елементи системи

Наприкінці минулого року в кількох школах Дніпропетровська почали експеримент із впровадження елементів ювенального контролю. Учням роздали Декларацію прав дитини. Створили посаду спеціального психолога, який стежитиме за правами дітей.

- Мій син прийшов і заявив, що має права. Ми перепитали, які саме, - розповідає 36-річна дніпропетровчанка Лариса. - Одразу сформулювати не зміг. Тоді каже, що його ніхто не може ображати. Питаю, хто ображає. Мовчить. Тоді махнув рукою та пішов читати "Буквар". Нас попередили, що проводять експеримент. Раз на тиждень діти малюють картинку про свій настрій. Мій вміє малювати тільки зайців та гриби, то настрій у нього не змінюється.

Психологи пояснюють, що в школах робота з дітьми уже містить елементи ювенальної юстиції.

- Я бачу їхній стан. Якщо мене щось хвилює, звертаюся до районного відділу освіти. А вони - у відділ сім'ї та молоді. Розбираються не гірше ювенальних судів, - пояснює психолог зі Львова Вікторія Повстяник. - Чула, що в Дніпропетровську офіційно вводять елементи системи. Це непотрібно. Наша школа, психологи, сусіди можуть і самі розібратися. Нам варто тільки перейняти досвід роботи з неповнолітніми злочинцями. Не так давно був випадок, коли школяр після допиту повісився.


 

Дітей забрали за ґулю на голові


Британців Пола Лемба та Мішель Томас соціальні працівники звинуватили в нанесенні дітям тілесних ушкоджень. 25 вересня два роки тому родина відпочивала на терасі свого будинку в Стокпорті. 25-річна Мішель, яка працює медиком, тримала на руках свого 6-місячного сина Бена.

- Хлопчик почав вередувати, кричати, викрутився з моїх рук. Я спробувала впіймати його, але малюк упав і вдарився головою об підлогу. На потилиці з'явилася велика червона пляма, - згадує мати.

Через кілька днів 29-річний батько, що працює менеджером, гладив сина по голові. Під пальцями відчув тверду ґулю. Хлопчика негайно відвезли до лікарні.

Наступного дня до родини приїхали соціальні працівники й забрали обох дітей. На суді батьків звинуватили в жорстокому ставленні до сина Бена й дочки Кейтлін.

Тільки через чотири місяці Полу й Мішель вдалося повернути дітей назад. Тепер  щотижня відвідує соцпрацівник. У будь-який момент їх можуть попросити привести дітей на медогляд. Сусіди родини, якщо чують плач, дзвонять до соціальної служби. На початку травня Кейтлін перелякалася миші в дворі й почала голосно кричати. За 20 хвилин приїхали дитячий психолог та судовий виконавець.


 

Троє спалили живих цуценят


- Усиновлення зараз - дуже вигідний бізнес, - розповідає "Країні" співробітниця дитячого реабілітаційного центру-притулку в Ростові-на-Дону Марія СОКОЛЬНІКОВА. - Багатодітні родини часто стають мішенню агентств із усиновлення. Вважається, що таких дітей охоче всиновлюють іноземці.

У вівторок розглядатимуть справу 3-річного хлопчика, у якого вся спина й дупця в слідах від паска. Малий упісюється від різких звуків. Удома в холодильнику тільки скислий борщ, а в кухні в кутку зробив собі туалет кіт.

Минулого тижня сусіди поскаржилися, що в сусідній квартирі верещить дитина. Мати запхала її руку в гарячий борщ, бо та хотіла встромити туди ляльку. Ці випадки виглядають, як звірства, але їх значно більше, ніж ви собі думаєте.

Остання наша справа була проти трьох дітей - 9-ти, 10-ти і 12 років. Сусідка пожалілася, що вони спалили живих цуценят. Провели бесіди з дітьми, батьками, ті заплатили штраф. За три тижні замучили кошенят. Знову те саме. Два тижні тому накидали собачат в поліетиленовий пакет і підпалили. Хоч батьки й впливові, мають свій бізнес, хлопців відправили в спецзаклад для дітей з підвищеною агресією.

У жовтні вчителька початкових класів попросила перевірити одну родину. Першокласника Федю ніхто ніколи не забирав зі школи. Він не знав, які саме будуть уроки, тому щодня носив усі зошити й книжки, спортивну форму. Інші батьки пригощали його їжею.

Першокласник Федя сам прав собі. Сусідку просив попрасувати

Перевірили. Матері 23 роки, вагітна четвертим, цей Федя найстарший. Сам прав собі. Сусідку просив попрасувати. Мати варила небагато. Спочатку наїдалася сама, потім - співмешканець, а решту давала дітям. Якщо голодні були, їли нишком із бультер'єрової миски. Собакою лякали дітей. Федю всиновила вчителька, сестер - бабуся. Коли запитали, чи хоче провідати маму, хлопчик вчепився у вчительку й закричав: "Мама Ніна, не віддавай мене!"

Ніхто не прагне перенести сюди французьку чи скандинавську моделі. Там усе дійшло до абсурду. Просто треба захистити тих, хто не може зробити це сам.



Цифра

70 тис. дітей забрали у батьків у Німеччині торік. У Франції за півстоліття існування ювенальної юстиції у батьків відібрали близько 2 млн дітей.

Зараз ви читаєте новину «Дитину не можна змушувати прибирати чи вчитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі