вівторок, 06 листопада 2012 19:34

Даїшники протестують алколазер, що розпізнає не тільки п'яних водіїв

Автор: фото: Євген Борисов
  Андрій Вербецький стоїть у неділю прикутий до стовпа на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Львові. Так протестує проти свавілля міліціонерів
Андрій Вербецький стоїть у неділю прикутий до стовпа на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Львові. Так протестує проти свавілля міліціонерів

Неділя, 4 листопада, 11.30

На площі біля пам'ятника Тарасові Шевченку у Львові стоїть Андрій Вербецький, 19 років. Він прикутий цепом до стовпа, на обличчі гримом намальовані синці, рот заклеєний скотчем, біла сорочка подерта й вимазана у щось подібне до крові. На грудях – листок із написом "жертва міліції", у руках – листівки з поясненням своїх дій.

– Зранку в новинах прочитав, що в Первомайську на Миколаївщині помер один із протестувальників, побитий "беркутівцями", – розповідає Андрій. – Усередині щось захололо, згадав Геннадія Конопльова (чорнобилець, якого на початку року міліціонери побили до смерті в Донецьку. – "Країна"). Зрозумів, що терпіти досить. Їхати в Первомайськ можливості немає. Своїми діями намагаюся візуально спроектувати погане ставлення міліціонерів до людей, підняти львів'ян на протест.

Люди фотографують активіста. Поруч 18-річний Зенон Кайдаш зачитує текст із листівки Вербецького у мегафон. Навколо збирається натовп.

– Правильно, молодець хлопчина, треба тих міліціонерів наказувати. То не люди, а бандити легалізовані, – голосно каже чоловік років 60 у чорних окулярах.

За півгодини Андрій Вербецький збирає речі й іде на площу Ринок

А в цей час:

68-річна Ольга Лисачок плаче на згарищі храму Святої Параскеви Української православної церкви Московського патріархату в селі Торчин Хмільницького району на Вінниччині. Вночі збудований 1859 року храм пограбували й підпалили невідомі.

– Хай тих гадів знайдуть і самих підпалять, – схлипує жінка. – А церква ця, вона ж усе пережила – і революцію, і голод, і війну. Нової нам у селі не бачити.

До неї підходить сільський голова 61-річний Василь Ярощук.

– Да-а-а, від нашого храму залишилися тільки попіл та залізний хрест, під яким сповідалися, – зітхає Василь Васильович. – Я дуже злякався, коли мені вночі подзвонили. Відчував, що має щось статися в селі. Все боявся за ті відео­камери, які на вибори поставили в сільраду, що їх вкрадуть. А тут ще гірше.

4-річний Дмитро Шишкін із Черкас бігає по квартирі. Його мати 27-річна Олена з подивом спостерігає за сином. Місяць тому він навчився ходити. У нього – вроджена клишоногість, стопи ніг були загнуті всередину. Торік прооперували ліву ногу, в січні 2012-го – праву. До цієї осені він лише повзав.

– У Діми ще не встановилася рівновага, – розповідає Олена Шишкіна масажистці Вікто­рії. – Він такий народився, бо в нас із його батьком різні резуси крові. Лежав під апаратом штучного дихання. А потім сказали, що клишоногий. Коли я побачила ці ноги, посунулася по стіні. Заплющила очі, а вони стоять переді мною. Операції раніше не можна було робити через слабкі судини, рахіт і малу вагу.

На руках у Олени дрімає дочка 9-місячна ­Лаура.

– Дивись, я бігаю, – Дмитро кружляє навколо матері.

Олена кладе доньку на ліжко, а сина роздягає для масажу.

– Діма, скільки тобі років? – запитує Вікторія.

– Мало. Чотири.

Вікторія починає масажувати ноги хлопчика.

20-річний Олексій Артеменко за 260 грн купує пуховик у магазині "Сезон" на полтавському речовому ринку.

– Головне, щоб куртка була з виду нормальна. А що вона в Китаї пошита, я і так знаю, – говорить. – Якщо порветься, то не шкода. За такі гроші можу собі три купити. Одна до кінця зими точно доживе.

На касі розраховується. Продавщиця кладе одяг у пакет.

– Студенти – головні покупці, – розповідає. – Два дні тому хлопець узяв чотири пуховики. Сказав, кожен місяць новий одягатиме. А те, що вони не найвищої якості, всі прекрасно знають. Та рік точно проносяться.

На ятках полтавського центрального ­ринку пуховики по 1 тис. грн із натуральним наповню­вачем є лише у двох контейнерах. У решті найдорожчі – по 750 грн. Продавці кажуть: везуть дешевий крам, бо люди не мають грошей на дорогі речі.

Що робили минулого тижня в міліції

2 листопада в кримському селищі Первомайське слідчий на "ВАЗ-2109" збив 6-річного Еміра Ібраїмова. Той із братом Ельвісом, 9 років, ішли до школи. Коли наблизилися до зебри, поруч зупинилася машина, щоб їх пропустити. Міліціонер їхав позаду і спробував її обігнати. Побачивши хлопців, не встиг загальмувати. У лікарню Еміра відвіз сам. Там школяру видалили селезінку та вивели з травматичного шоку. Міліціонер спочатку визнав себе винним, а потім пояснив, що хлопчик вибіг на проїжджу частину не на пішохідному переході. Справу розслідує місцева прокуратура.

3 листопада ввечері у Дніпропетровську після футбольного матчу між місцевим "Дніпром" та харківським "Металістом" фанати намагалися перекрити проїзд зі стадіону. Хотіли зупинити автобус із вболівальниками команди гостей. Аби прорватись через оточення міліціонерів, кидалися камінням і пляшками. Один із уболівальників влучив цеглиною в патрульного. Зламав йому великий палець на нозі. Після матчу оштрафували 38 фанатів. Вони заплатили від 51 до 136 грн.

 

З 1 січня 2013 року ­Укрзалізниця повернеться до продажу іменних квитків на потяги за документами, що посвідчують особу. Серед них – внутрішній або закордонний паспорт, посвідчення водія, військовий квиток, студентський. Пояснюють, що це вимушена міра, пов'язана зі спекуляцією з боку касирів та провідників. Продавали квитки без посвідок із листопада 2007-го.

Даїшники протестують алколазер, що розпізнає не тільки п'яних водіїв, але й пасажирів за 300 м. Пристрій назвали "Бутон". Протя­гом двох тижнів міністра внутрішніх справ поінформують про результати випробувань.

У найбільшій гіпсовій печері світу – Оптимістичній, поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільщини, відкрили арт-музей та музей вторинних утворень. Його створили 25 студентів і художників зі Львова й Тернополя. Над ­проектом ­працювали три дні. За цей час виліпили ­дев'ять скульптур.

 

30000 нападів бродячих собак на ­ людей реєструють в Україні щороку, каже директор громадської ­організації "Київський еколого-культурний центр" Володимир ­Борейко

"Європейські політики, особливо з Польщі, повинні припинити поводитися з Януковичем, як із джентльменом, і бігати з ним червоними доріжками. ­Аргумент про те, що ­Віктора Федоровича необхідно прийняти в обійми, хай навіть і з затиснутим носом, щоб не підштовхнути його в руки Росії, є не лише аморальним, але й хибним"

Конрад ШУЛЛЄР, німецький журналіст, про те, що Європейський Союз має протидіяти згортанню демократії в Україні, але зробити це так, щоб не зашкодити народу

 

 

– Чому в деяких окружних комісіях так довго визначають переможців виборів?

– Тому що "Беркут" ­рахує то ребра, то бюлетені.

Це програвати треба достойно, а вигравати – як завгодно.

Азаров запитує селянина:

– Скільки молока дає ваша корова?

– 20 літрів на день.

– І що ви з ним робите?

– 10 літрів залишаємо собі, а решту 15 – продаємо.

 

Зараз ви читаєте новину «Даїшники протестують алколазер, що розпізнає не тільки п'яних водіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі