вівторок, 15 червня 2021 10:01

Ахметов не звик програвати. "Шахтар" знову готовий витрачати гроші

Італієць 42-річний Роберто Де Дзербі став головним тренером донецького "Шахтаря". Підписав контракт до літа 2023-го. Замінив португальця Луїша Каштру, який минулого сезону не здобув жодного трофея

– Де Дзербі, схоже, був єдиним реальним кандидатом для "Шахтаря", – каже 35‑річний Олександр САЖКО, заступник головного редактора інтернет-порталу ua.tribuna.com. – У пресі ходили розмови про іншого італійця – Массіміліано Аллеґрі. Але ці припущення не видавалися достовірними. Аллеґрі – тренер іншого рівня, колишній наставник "Мілана" та "Ювентуса", дворазовий фіналіст Ліги чемпіонів. Йому немає сенсу їхати в Україну.

Яка логіка "Шахтаря" в запрошенні Де Дзербі?

– У власника клубу Ріната Ахметова були дві причини. По-перше, повернення Мірчі Луческу в український футбол. Він із "Динамо" зміг виграти всі внутрішні трофеї.

По-друге, провал самого "Шахтаря". Команда поступилася 11 очками киянам. Якби відрив був менший, можливо, обійшлися би без кардинальних рішень.

Ахметов не звик програвати. Після невідомих спеціалістів як Паулу Фонсека та Луїш Каштру запросив тренера з провідного чемпіонату (Де Дзербі працював у "Сассуоло", який посів восьме місце в чемпіонаті Італії 2020/21. – Країна). "Шахтар" знову готовий витрачати гроші. Бо останні два сезони донеччани були пасивні на трансферному ринку.

Автор: gettyimages.com
  Головний тренер ”Сассуоло” Роберто Де Дзербі стоїть на футбольному полі перед домашнім матчем чемпіонату Італії проти ”Аталанти” 2 травня 2021 року. Поєдинок закінчився внічию – 1:1. За три тижні італійський фахівець очолив футбольний клуб ”Шахтар”
Головний тренер ”Сассуоло” Роберто Де Дзербі стоїть на футбольному полі перед домашнім матчем чемпіонату Італії проти ”Аталанти” 2 травня 2021 року. Поєдинок закінчився внічию – 1:1. За три тижні італійський фахівець очолив футбольний клуб ”Шахтар”

Де Дзербі прийшов за грошима чи можливістю показати себе в Лізі чемпіонів?

– Ситуація неоднозначна. Без грошей тренера такого рівня в український чемпіонат не запросиш. Але справа не тільки в матеріальному. Де Дзербі міг би знайти хороший фінансовий варіант на батьківщині чи в інших чемпіонатах. Пропозиції були. Та шанс на участь у Лізі чемпіонів міг надати тільки "Шахтар". Тренер хоче спробувати себе в цьому турнірі. Дає клубу репутацію та тренерський талант, а той – можливість грати в Лізі чемпіонів.

Де Дзербі хоче спробувати себе в Лізі чемпіонів

Останній сезон італійський наставник був у підвішеному стані. Він переріс рівень "Сассуоло", але у топклуби його не запрошували. Зараз отримав шанс проявити себе в цікавому проєкті.

Чи буде перебудова гри "Шахтаря"?

– Не чекаю тотальних змін. Стиль команди вирблявся роками. Він близький по суті для італійського тренера. Де Дзербі любить володіти м'ячем, ініціативою. Може додати контр­пресингу, агресії, мотивації. Цього бракувало команді.

Але проблеми нового тренера та "Шахтаря" схожі. Йому буде непросто вирішити гру в обороні і навчити більше рухатися з м'ячем. Ці речі були слабкі й у "Сассуоло".

Які позиції "гірникам" треба посилити?

– Форвард, центральний півзахисник, можливо, фланги й центральний оборонець. Потрібно розуміти, які цілі ставить керівництво. В "Шахтарі" є велика група молоді, яка ще не готова грати на такому рівні, але перспективні.

Затримається на три роки

Припускаю, "Шахтар" купить двох-трьох гравців під "основу". А решту проблемних позицій закриватимуть молоді.

Хто має піти з команди?

– Для "Шахтаря" ця ситуація незвична. Зараз не такий великий склад. Потрібно думати, як його збільшити, а вже потім прощатися з непотрібними.

Давид Хочолава, Дентіньйо – перші кандидати на відхід. Вони найменше грали.

Чи матиме Де Дзербі час на побудову команди?

– Рінат Ахметов відзначається терпінням. Але "Шахтар" – не той клуб, що дасть півтора-два роки на розкачку. Завжди пануватиме тиск на гравців, на Де Дзербі, на людей, які запросили тренера. Матиме щонайбільше рік. Якщо результату не буде, то після сезону його відпустять.

Як довго італієць може затриматися в Україні?

– Щонайбільше – три роки. Якщо буде успішний, покаже себе в Європі, отримає кращий клуб.

Не стане проблемою, що не має трофеїв?

– Він грав проти найкращих команд Італії. Причому був конкурентний на тлі італійського чемпіонату. Це дає йому авторитет. Саме Де Дзербі зараз вагома особистість і головна зірка "Шахтаря".

Де найбільші ризики для Де Дзербі?

– Не має досвіду двох матчів на тиждень. Це інша структура тренування, навантаження. Не працював під тиском, коли потрібно займатися системою гри й давати результат.

Що буде для тренера успіхом?

– Посісти перше місце в українській прем'єр-лізі та взяти участь у Лізі чемпіонів. І розкрити потенціал перспективних футболістів.

Команду очолив перспективний італійський тренер

Не надто вірю в таланти Де Дзербі. Не знаю, як він працюватиме з бразильцями. Вимогливість італійських фахівців відома. А бразильці не люблять, коли їх змушують працювати через силу. Проте італієць – амбіційний, розцінює "Шахтар" як трамплін до топкоманд.

Іван ГЕЦЬКО, 53 роки, колишній гравець збірної України

Не розумію песимістів, які кажуть, що Де Дзербі не впорається із "Шахтарем". Це один із найперспективніших молодих італійських тренерів, який може давати результат. Його команда "Сассуоло" грає в сучасний футбол, вміло обороняється, активно пресингує, вибігає в контратаки. Зрозуміло, Роберто заслужив на шанс проявити себе в амбіційнішому клубі. Він прагнутиме дати результат одразу. Йому мають допомагати гравці "Шахтаря". Минулий сезон зачепив їхнє самолюбство.

Віктор ГРАЧОВ, 64 роки, колишній гравець донецького "Шахтаря"

Чув, що тренер честолюбний і перспективний. Але "Шахтар" уже не той, що кілька років тому. Команду треба підсилювати, особливо лінію нападу. Та одним форвардом справа не обмежиться. Вдасться запросити двох-трьох кваліфікованих виконавців та інтегрувати їх у командну гру – значить, сезон вийде оптимістичний. Якщо ні – серія невдач може затягнутися.

Мирон МАРКЕВИЧ, 70 років, колишній головний тренер збірної України

Призначення Де Дзербі – удача для "Шахтаря". Це, мабуть, найбільш багатообіцяючий наставник з Апеннін. Завдання в нього непросте, оскільки клуб зараз у розібраному стані. З другого боку, вистачає цікавих гравців – Тете, Соломон, Маркос Антоніо. Нагадаю і про символічне значення: перше чемпіонство в історії донеччани здобули 2002-го під керівництвом італійця Невіо Скали.

Сергій ШЕВЧЕНКО, 33 роки, оглядач чемпіонату Італії в тижневику "Футбол"

Юрій СТРИГУН, Сергій ТИЩЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Ахметов не звик програвати. "Шахтар" знову готовий витрачати гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі