понеділок, 25 червня 2012 18:43

7 липня День міста відзначатимуть Вижниця, Старокостянтинів, Ковель, Козятин, Старокостянтинів, Теребовля

Ковель, Волинська область

"Навіть наші сторожі виявляли відразу, коли червоні лейтенанти сякалися в руки. Критика стала такою відкритою, що радянське командування видало наказ усім офіцерам мати по дюжині носових хустинок", – згадує приєднання Західної України до СРСР новозеландська письменниця Наталя Яхненко, колишня ковельчанка.

Також у Ковелі народився Абрахам Запрудер – американський виробник жіночого одягу, автор 26-секундного любительського відео вбивства Джона Кеннеді в Далласі.

Теребовля, Тернопільска область

"Стамбул і Нью-Йорк гарні, в Тернополі є озеро. Але для мене красивіше рідної Теребовлі немає, – каже співак Віктор Павлік. – Нема ніде такого чудового відкритого басейну в лісі, як у нас. Надворі спека, а вода в ньому прохолодна, бо затікає потічок. Доріжки по 50 метрів. У буфеті пиво, пиріжки. По вихідних там було битком забито. Містечко невеличке, а маємо три храми – православний, греко-католицький і польський костьол, в який малим на хор ходив. У ньому тоді був будинок культури, зараз повернули церкві. Через дорогу від мого дому був парк. Зараз дерева і кущі закатали під асфальт. Парк більше нагадує майдан. Лишили тільки вербу посередині, з якої я був малий упав.

Нема ніде й такого замку красивого. В нашому місті були й поляки, і татари, і монголи. Коли турки брали Теребовлю, наші вояки не здалися. Це один із небагатьох замків в Україні, якого не взяв жоден завойовник. У ньому є гарна літня естрада, оточена лісом. В юності на свята виступав там обов'язково від художньої самодіяльності. Шашлики, пиво, купа народу завжди. Гонорарів ніяких нам не платили тоді за співи. Дадуть грамоту з Леніним – і це вже дуже круто було".

Старокостянтинів, Хмельницька область

"В Домініканському соборі зверніть увагу на ікону, яка проявляється на стіні. Її вважають дивом, – розповідає колишній старокостянтиновець Валерій Бабій. – Будинок, у якому я виріс, розташований за 50 метрів від собору. Малим я не вилазив звідти. В радянські часи там була міліція і, відповідно, всі більш-менш житлові приміщення були побілені й пофарбовані. Але ікона все одно проявлялася через фарбу. Досі є чіткі обриси Божої Матері."

Козятин, Вінницька область

"Я зараз у Амстердамі, води тут багато. В Козятині стільки нема. Вокзал тут нівроку, але наш козятинський все одно краще, – розповідає Анатоль Ярмоленко, керівник білоруського ансамблю "Сябры", колишній козятинець. – Для нас вокзал був як Красна площа для москвичів. Заміняв музей – зазирали в ресторан на картини, які там висіли. На фестиваль молоді всім містом ходили роздивлятися іноземні делегації, які їхали через наше місто. Попросили залізничників, щоб у паровоз води на півгодини довше наливали. Хрущов зупинявся, на вокзалі виходив, щось руками махав. Ми пацанами були, але знали, що до дружини їде – вона родом із Польщі.

Головна гордість Козятина – люди, бо, крім вокзалу, в містечку і глянути нема на що. У всіх була одна перспектива – вирости й стати залізничниками. Може, і водив би досі тепловоз, якби не вирішив змінити професію. В клубі залізничників почав співати у самодіяльності. Як заїжджають "Сябры" в Козятин, виступаємо в тому самому клубі".

Вижниця, Чернівецька область

Чим раніше були історичні споруди міста, розповідають путівники Вижницею:

– Центр дитячої творчості – колишнє кабаре

– У жовтій двоповерховій кам'яниці навпроти ратуші містилася одна з найстаріших у Вижниці аптек. Призначення будівлі досі те саме

– Будинок культури – колишня головна синагога

– Котельня – раніше молодіжна синагога

– Спортзала коледжу – перероблена із синагоги

– Рожевий двоповерховий житловий будинок на площі Ринок – колись єврейська лазня

– Крамниця "Торгівля змішаними товарами" – кам'яниця, де зупинялася Леся Українка

– Будівля районного відділу внутрішніх справ первинно – бордель

Зараз ви читаєте новину «7 липня День міста відзначатимуть Вижниця, Старокостянтинів, Ковель, Козятин, Старокостянтинів, Теребовля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі