середа, 27 січня 2021 15:49

YouTube, Zoom, Facebook - учені розповіли, як сервіси шкодять довкіллю

YouTube, Zoom, Facebook - учені розповіли, як сервіси шкодять довкіллю
За словами науковців, вимкнення камери під час онлайн-дзвінка дозволяє знизити викиди вуглекислого газу до 96%. Фото: pixabay

Довкілля страждає від відеоконференцій, які проводять часто.

Проблему створює увімкнена камера, що значно збільшує вуглецевий слід, повідомили в Університеті Пердью в США.

За словами науковців, вимкнення камери під час онлайн-дзвінка дозволяє знизити викиди вуглекислого газу до 96%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метінвест завершив найбільший екологічний проєкт в історії України

Науковці дійшли висновку, що за 1 год. відеоконференції або роботи стрімінгового сервісу виділяється 150-1000 г вуглекислого газу. Наприклад, для порівняння, під час спалювання галона бензину в автомобілі виділяється 9000 г.

На екологію впливає зберігання і передача даних в інтернеті, на які потрібно витратити електрику, багато води для охолодження, місце для розміщення серверів, яке замість цього могли б засадити лісом тощо. Що більший обсяг даних використовує сервіс, то сильніший його вуглецевий слід.

Дослідники проаналізували викиди від використання YouTube, Zoom, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok і ще 12 інтернет-сервісів. Найпомітніший вуглецевий слід залишають за собою онлайн-кінотеатри, зокрема Netflix. За годину роботи сервісу виділяється близько 450 г вуглекислого газу. 2-ге місце в антирейтингу посідає Zoom, за годину роботи якого відбувається викид понад 150 г вуглецевого газу. Також неекологічними є TikTok, WhatsApp і Facebook.

Щоб допомогти екології, рекомендують завантажувати серіали не у високій, а в стандартній якості. Так можна зменшити шкоду на 86%. Також треба вимикати камери. Адже передача відеосигналу набагато енергозатратніша, ніж аудіо.

В Україні почала діяти система моніторингу звітності та верифікації парникових викидів. Це дозволить забезпечити Україні торгівлю квотами на них.

Зараз ви читаєте новину «YouTube, Zoom, Facebook - учені розповіли, як сервіси шкодять довкіллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі