понеділок, 01 серпня 2016 15:08

Вступна кампанія 2016 мала деякі минулорічні проблеми

Вступна кампанія 2016 мала деякі минулорічні проблеми
mon.gov.ua

Перед цьогорічної вступною кампанією часто міняли умови прийому документів, тому часто в абітурієнтів виникало нерозуміння процесу.

"Негативною тенденцію стали нестабільність умов прийому документів. Їх часто міняють, через це виникає ще одна проблема — нерозуміння абітурієнтів. Також є проблема зі складанням творчих конкурсів та фізичних випробувань. Вони часто співпадають в часі у різних навчальних закладах або на різні спеціальності в одному ВНЗ. Це звужує можливість вибору абітурієнтам. Також залишилися проблема суб'єктивності оцінювання. Абітурієнти повідомляють про те, що вони здали нормативи чи відповіли на всі запитання, однак мають досить низький результат", - розповіла на прес-конференції Наталія Радиш, експерт Громадянської мережі "ОПОРА".

Технічні проблеми пов'язані з нестабільною роботою в перші дні системи подання електронних заяв. Це було пов'язано з тим, що цьогоріч абітурієнти вперше завантажували скановані документи в цю базу.

Експерт також розповіла про позитивні тенденції. Зокрема, відміна позаконкурсного вступу.

"Можна констатувати той факт, що є позитивні зрушення в частині об'єктивного рівного доступу до вищої освіти. Перш за все, потрібно відмітити те що цьогоріч було скасовано позаконкурсний вступ і цільові направлення. 25% місць державного замовлення віддавали для позаконкурсників. Що стосується цільовиків — це могло бути 75% місць держзамовлення. В результаті, ті вступники, які мали хороший бал — мали менші шанси вступити і отримати бюджетне місце", - каже Наталія Радиш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі результати вступної кампанії

Друга позитивна тенденція — адресність державного замовлення. За словами експерта, воно тісно пов'язане, з минулорічним обсягом держазамовлення, оскільки його брали за основу, але все таки 25 відсотків державного замовлення "виш" отримував завдяки абітурієнтам з високими балами.

Крім цього, позитивом можна назвати запровадження вступних екзаменів із застосуванням технології ЗНО на спеціальність "Право" на магістратуру. Попри те, що цього року в експерименті взяли участь лише 9 навчальних закладів, це дало можливість об'єктивно оцінити знання абітурієнтів.

Нагадаємо, писати заяву на контракт абітурієнту слід після того, як анулюють його рекомендацію до зарахування на навчання за держзамовленням. Це повідомлять не раніш як 1 серпня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Вступна кампанія 2016 мала деякі минулорічні проблеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі