понеділок, 22 квітня 2024 17:36

Від судових залів до серверних кімнат: Історія трансформації в ІТ-експерта міжнародного рівня

Вадим Тімонін - один із 1000 сертифікованих архітекторів Red Hat у світі, провідний фахівець у сфері серверної та контейнерної віртуалізації, поділиться про розвиток своєї кар'єри в ІТ-сфері, а також про цінності сертифікації та самоосвіти.

Автор: gazeta.ua
  Вадим Тімонін – один із 1000 сертифікованих архітекторів Red Hat у світі
Вадим Тімонін – один із 1000 сертифікованих архітекторів Red Hat у світі

Вадиме, перехід від успішної кар'єри в юриспруденції до статусу визнаного фахівця в галузі інформаційних технологій видається вражаючим. Могли б Ви розповісти про ключові моменти цієї дивовижної трансформації?

Я випускник юридичного факультету одного з провідних університетів своєї країни. Під час навчання в університеті мої академічні успіхи були помічені одним з викладачів, який запропонував мені стажуватися в його юридичній фірмі, що стало чудовою можливістю для застосування і розвитку професійних навичок. Як стажист, я застосовував свої знання, надаючи консультації та правову допомогу з широкого спектру питань.

У міру накопичення досвіду, мої обов'язки розширилися, я взяв на себе відповідальність за низку серйозних юридичних кейсів, що включали в себе захист інтересів вкладників, які постраждали в результаті банкрутства банків. Така робота вимагала глибоких знань законодавства, а також готовності до оперативних відряджень для представлення захисту інтересів клієнтів у судах різних регіонів та інстанцій.

Професія юриста динамічна і передбачає постійну взаємодію з різними людьми, чи то колеги по цеху, чи то клієнти з найрізноманітніших сфер діяльності. Завдяки своїй роботі юристом я познайомився з винятковими представниками світу ІТ. Історії їхнього розвитку як особистісного, так і професійного, справили на мене особливе враження. Динамічний спосіб життя, можливість працювати з будь-якої точки світу та впливати на життя мільйонів через інновації та технологічні рішення - усі ці розповіді не просто звучали захопливо - вони демонстрували чітку картину досягнень і прогресу, яка надихнула мене замислитися про власний шлях у сучасному світі, де технології відіграють ключову роль.

Всерйоз зацікавившись широкими можливостями, які пропонувала сфера інформаційних технологій, що стрімко прогресувала, я прийняв зважене рішення переорієнтувати свій професійний шлях, прагнучи поєднувати законну точність із міццю інформаційних технологій.

"Увійти в IT" для мене не просто означало слідувати за трендом, це було свідомим вибором, підкріпленим старанним самонавчанням. На той момент мої знання були вельми розрізненими і складалися в основному з теоретичних відомостей, отриманих з різних джерел. Мені необхідно було структурувати мої знання, так я і дійшов висновку, що допоможе мені в цьому сертифікація. Після детального вивчення цього питання, мій вибір припав на одну з найвідоміших і найавторитетніших сертифікацій від компанії Red Hat.

Ось так, крок за кроком, у моєму житті почалася нова глава - перехід від законів до кодів, від доказів на папері до цифрових рішень.

Вадиме, поясніть чому ви віддали перевагу сертифікації від компанії Red Hat?

У ній мене привабила націленість на практичну роботу, де з перших кроків я зіткнувся з реальними завданнями, а не тільки теорією. Це дало мені змогу швидко рухатися вперед, і незабаром я став володарем сертифікатів Red Hat Certified System Administrator і Red Hat Certified Engineer, пройшовши шлях від новачка до сертифікованого інженера за рекордні терміни.

Іспити Red Hat унікальні - вони пропонують практичні задачі, які симулюють реальні ситуації, що вимагає не лише знань, а й уміння їх застосовувати в умовах тимчасового тиску. Такий підхід відточує майстерність і підтверджує готовність фахівця до безпосередньої роботи з технологіями компанії на практиці.

Найважливішим етапом моїх досягнень стала експертна сертифікація Red Hat Certified Architect (RHCA), результат складання щонайменше п'яти особливо складних іспитів. До моменту мого сертифікаційного тріумфу, таких фахівців у СНД налічувалося близько десятка, що відображає рідкість і високу цінність цього досягнення на міжнародному рівні.

Цей шлях ознаменувався не тільки безперервним набуттям актуальних знань, а й поступовим зростанням моєї затребуваності на ринку, привертаючи увагу роботодавців і відкриваючи нові перспективи для кар'єри.

Одним із ваших проєктів був всесвітньо відомий ритейлер H&M. Могли б Ви поділитися ключовими моментами і результатом вашого внеску в цей проєкт?

Я працював в одній зі значущих філій компанії Fujitsu Services - Global Delivery Center, яка була відповідальною за виконання великомасштабних IT-проектів для зарубіжних клієнтів, включно з великими ритейлерами, автомобільними концернами та банківськими установами Європи.

З урахуванням мого володіння англійською мовою та технічних знань, отриманих у процесі IT-сертифікації, мене залучили для роботи в команді системних інженерів із розвитку технічно складного європейського проєкту для компанії H&M.

Для забезпечення надійної роботи систем, ефективного опрацювання та передавання даних про продажі, а також управління фінансовими операціями і доходами було необхідно організувати безперебійну роботу мережі магазинів H&M по всій Європі, а також у Південній Кореї та Австралії.

Під час роботи над цим проектом, мені вдалося трансформувати управління тисячами серверів. Завдяки моїй інновації, оновлення систем і розгортання платформи здійснювалися з небаченою раніше ефективністю, виключаючи будь-які простої. На цьому проєкті мені вдалося продемонструвати і довести до досконалості свої навички багатозадачності, що дало мені змогу миттєво адаптуватися до ситуацій, які швидко змінюються, і робити ключові рішення в умовах високого тиску.

Після роботи над автоматизацією управління серверами Ви стали займатися DevOps трансформацією, які вміння та досягнення ви здобули на цьому шляху?

У рамках моєї кар'єри настав новий етап із переходом в американську компанію Li9 Technology Solutions, що займається передовими DevOps практиками. Впровадження DevOps культури є ключовим моментом у модернізації ІТ-структур, і моя роль полягає у здійсненні перетворень, що роблять процеси розроблення ефективнішими, прискорюють і спрощують випуск релізів.

Мої зусилля спрямовані на інтеграцію методів і технологій, які трансформують традиційні підходи до розробки програмного забезпечення. Стратегії та рішення, які я впроваджую, дають змогу підприємствам скорочувати час на розробку, покращувати якість продуктів, що випускаються, і оперативно адаптуватися до мінливих вимог ринку.

Які проєкти ви могли б виділити, де ви успішно реалізовували ваші DevOps підходи?

У рамках роботи над ключовим проєктом для компанії Thryv, мені було доручено завдання оптимізації та трансформації їхньої IT-інфраструктури. Завдання стояло в масштабному переїзді систем з публічних хмарних платформ на більш гнучке й оптимізоване рішення, що вимагало не тільки глибоких технічних знань, а й стратегічного планування.

Мій підхід полягав у впровадженні автоматизованих процесів, що давали змогу керувати життєвим циклом розроблення програмного забезпечення та інфраструктури: від ініціалізації та тестування до розгортання та моніторингу. Я активно використовував підхід IaC (Infrastructure as Code) для забезпечення надійності та повторюваності процесів розгортання, що істотно спрощувало масштабування та оновлення систем.

Істотний акцент було зроблено на контейнеризацію та оркестрацію за допомогою Kubernetes, що дало змогу гнучко керувати мікросервісами та додатками, поліпшити розмежування ресурсів і підвищити загальну продуктивність.

Для забезпечення безперебійної роботи інфраструктури я реалізував низку рішень з моніторингу та логування і системи безперервного інтегрування та доставки CI/CD, що дало змогу мінімізувати час на виявлення та виправлення помилок, а також прискорило процес виходу нових релізів.

Цей проєкт не тільки значно підвищив операційну ефективність для Thryv, а й показав мені, як ефективне застосування DevOps методології та практик може призвести до реальних, помітних змін у бізнес-процесах клієнта.

Які переваги мікросервісної архітектури ви вважаєте найбільш значущими і яким чином їх застосування допомагає вам досягати поставлених цілей?

Переваги мікросервісної архітектури можна продемонструвати на прикладі проєкту, над яким я працював у компанії EPAM. Метою цього проєкту була трансформація великого монолітного застосунку в ігровій індустрії в набір високоефективних мікросервісів.

Серед переваг мікросервісної архітектури можна виділити:

Незалежність розробки та розгортання. Поділ моноліту на мікросервіси дав змогу нашій команді розробляти, тестувати та розгортати кожен сервіс незалежно, що прискорило процеси та покращило продуктивність.

Гнучкість технологічного стека. Оскільки кожен мікросервіс функціонує як окремий компонент, ми могли обирати технології, які найбільше підходять для кожного завдання, не обмежуючись рамками однієї мови або технологічного стека.

Масштабованість. Розбиття на мікросервіси надало можливість масштабувати найбільш навантажені частини застосунку незалежно від інших, що оптимізувало використання ресурсів і підвищило загальну продуктивність системи.

Стійкість і відмовостійкість. У разі збою одного мікросервісу, інша частина застосунку продовжувала функціонувати, що забезпечувало вищу загальну надійність продукту.

Оптимізація ресурсів і витрат. Мікросервісна архітектура давала змогу ефективніше використовувати обчислювальні та людські ресурси, спрямовуючи їх туди, де вони були потрібні найбільше.

Автоматизація процесів розробки. Впровадження CI/CD і GitOps підходів дало змогу автоматизувати процеси розробки та розгортання, зменшуючи людський фактор і прискорюючи внесення змін.

На прикладі вашої історії успіху, що б ви порадили тим, хто прагне досягти експертного рівня й успіху в цій галузі, ґрунтуючись на вашому особистому досвіді?

Переконавшись на власному досвіді, однозначно можу сказати: не чекайте, що буде легко і відкиньте нездоровий перфекціонізм. Не здавайтеся, якщо щось не виходить з першого разу, послідовність - ключ до успіху. Моя історія слугує доказом, що за достатніх зусиль усе можливо. Не бійтеся щось змінити у своєму житті.

Програма сертифікації спеціалістів Red Hat – це практичні лабораторні іспити, що оцінюють фахівців у галузі використання продуктів та рішень компанії Red Hat. Програма сертифікації професіоналів Red Hat доступна у більш ніж 40 країнах світу, зокрема в Україні. Red Hat Certified Architect (RHCA) – найвищий ступінь програми сертифікації RedHat. Власник такого статусу вважається одним із провідних експертів у Linux та пов'язаних технологіях. Щоб отримати цей статус, кандидат має скласти 5 іспитів експертного рівня.

Зараз ви читаєте новину «Від судових залів до серверних кімнат: Історія трансформації в ІТ-експерта міжнародного рівня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі