вівторок, 15 жовтня 2024 04:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські дрони завдяки штучному інтелекту стали в два рази ефективнішими - ЗМІ

Українські дрони завдяки штучному інтелекту стали в два рази ефективнішими - ЗМІ
Рівень влучності українських дронів підвищився майже вдвічі. Фото: Укрінформ

Штучний інтелект (ШІ) підвищив рівень влучності українських безпілотників з нижче 50% у 2023 році до майже 80% цього року.

Наприклад, дрон-розвідник SAKER може самостійно ідентифікувати особовий склад, танки, бронетехніку серед інших цілей і передавати цю інформацію на свій командний пункт, щоб вибрати, коли і якою зброєю вдарити по противнику, пише Kyiv Post.

При цьому критична перевага походить від здатності ШІ "навчатися", а українські оператори можуть "навчати" програмне забезпечення надалі.

SAKER тепер може розрізняти російських солдатів просто за їхньою уніформою, зброєю та спорядженням і навіть за тим, як вони рухаються.

"Програмне забезпечення Palantir призначене для порівняння даних, зібраних з низки джерел, включаючи людський інтелект, дрони, радари, тепловізори тощо, які можуть виявляти рух на полі бою та джерела артилерійського вогню", - йдеться в статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що Україна передала ЗСУ вже мільйон дронів

Водночас існує небезпека надання безпілотникам, оснащеним штучним інтелектом, занадто великої автономії, оскільки ШІ не завжди може оцінити нюанси на полі бою, як людина-оператор.

"Якщо штучний інтелект здатний розпізнати російських військових просто за їхнім рухом, навіть якщо вони не у формі, чи зможе він тоді розрізнити російських цивільних?.. Українські та західні сили, ймовірно, візьмуть це до уваги та стримають вогонь, але ... росіяни, виходячи з того, як вони діяли досі, ймовірно, не зроблять цього", - йдеться у матеріалі.

До кінця року Україна виготовить 1,5 мільйона дронів, сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У 2023 році виробництво зброї в Україні зросло втричі. Кожен другий боєприпас у зоні бойових дій - український, заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Українські дрони завдяки штучному інтелекту стали в два рази ефективнішими - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі