середа, 13 вересня 2017 09:58

Учні не носять прикрас, займаються кунг-фу та приходять на заняття о сьомій ранку - українка про китайську школу
11

Заняття з фізкультури
Фото: з особистого архіву Юлії Смаль
На святкуванні Хелловіну
На святкуванні Хелловіну

Державна китайська школа заточена на зубріння матеріалу і механічних навичках. Своїх дітей віддали до приватної школи, розповіла Gazeta.ua Юля Смаль. Живе у місті Піньху. Воно розташоване недалеко від Шанхая.

Діти-двійнята ходять до 5-го класу у приватну канадсько-китайську школу Maple leaf. Тут протягом навчання мають осягнути китайську і канадську загальноосвітню програму.

"У Китаї діти йдуть до школи в 7-8 років. Початкова школа триває 6 років, середня - 3. Перші 9 класів навчання обов'язкові для всіх громадян. Три наступні - за бажанням. Уроки починаються о сьомій ранку і тривають до 16-ї. Урок триває 45 хвилин. Часто бувають спарені заняття. Перерва - 5 хвилин. Якщо уроки закінчуються о 18-й, то у початковій, середній, та старшій школі діти мають денний сон", - каже жінка.

Навчальний рік у школах поділений на 2 семестри. Перший починається 1 вересня і триває до китайського нового року (Весняний фестиваль). Далі учні мають місяць канікул. Другий семестр - до початку липня.

Автор: з особистого архіву Юлії Смаль
  День Гаваїв у школі
День Гаваїв у школі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що змінить закон "Про освіту": 13 положень

"Перед початком навчального року у школах є військовий вишкіл. Там дітей вчать правильно застеляти ліжка, ходити строєм, виконувати команди і правильно піднімати прапор. Військова служба - тут досить елітне заняття, тому багато батьків прагнуть до цього. Щоранку перед заняттями діти мають півгодини кунг-фу. Це у них замість зарядки. У початковій школі три основні предмети - китайська, англійська, математика. Крім цього є музика, малювання, фізкультура, природа і каліграфія. Домашнього завдання у початковій школі не дуже багато. Зазвичай кілька вправ з англійської, китайської і математики", - продовжує Юлія Смаль.

Двічі на тиждень у школі є додаткові заняття. Їх учні обирають на вибір. Це - театр, баскетбол, малювання, музика, танці, тейквондо, різні науки чи мови.

Автор: з особистого архіву Юлії Смаль
 

"У школі оцінки ставлять лише за іспити. Поточного оцінювання немає. За семестр три іспити - місячний, півсеместровий і семестровий. Після цього виводять середній бал. Крім того, ще є суб'єктивна вчительська оцінка за роботу під час семестру. Про оцінки чи досягнення дітей повідомляють особистим повідомленням. Вчителі комунікують з батьками через групи в соціальних мережах. Батьківські збори відбуваються рідко. Швидше - для побалакати та попити кави", - ділиться досвідом українка.

Додаткових чи неофіційних батьківських поборів у державних школах немає. Є лише офіційна плата - $150 на рік.

"У цю вартість включена форма, усі підручники і друковані зошити, дворазове харчування. Додатково оплачують третє-четверте харчування. На сніданок традиційно дають яйце, рисову булку, молоко чи чай і салат. Обід - суп, хліб, м'ясо, на вибір - рис, макарони, картопля, овочі та напій. Додатково батьки оплачують проживання. Старші школи орієнтовані на проживання учнів", - розповідає жінка.

Автор: з особистого архіву Юлії Смаль
  На святкуванні Хелловіну
На святкуванні Хелловіну

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найдивніших заборон у школах світу

Китайці - мілітаризоване, формалізоване та бюрократизоване суспільство, каже жінка. У школу не можна одягати сережки, ланцюжки, заборонений манікюр, макіяж і ґаджети.

"Китайська освіта не формує критичного мислення і уміння блискавично приймати рішення. Тому китайці ідеальні вчені, але не винахідники і керівники. Але, з іншого боку, у китайській освіті наджорстка конкуренція. Щоб вступити до першого класу, перейти із середньої школи в старшу, вступити у ВУЗ, потрібно скласти іспит та пройти конкурс. У провінційному вузі - десять людей на одне місце. В університетах Шанхая, Пекіна чи Гуанчжоу - до 100 людей на одне місце. Діти так залякані іспитами, що серед китайських вступників найвищий процент суїцидників у світі", - каже Юлія Смаль.

З нового навчального року для українських школярів ввели низку змін. Так, у загальноосвітніх навчальних закладах створюватимуть інклюзивні класи. Першокласникам не ставитимуть оцінки. Без оцінювання можуть залишитися також другокласники. Навчальні заклади самостійно вирішуватимуть, коли йтимуть на канікули. Для учнів 9-го класу будуть доступні електронні версії шкільних підручників. Усі вони ідентичні паперовим. Педагоги тепер мають право самостійно організовувати навчально-виховний процес.

Зараз ви читаєте новину «Учні не носять прикрас, займаються кунг-фу та приходять на заняття о сьомій ранку - українка про китайську школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі