середа, 25 жовтня 2023 22:55

У Nasa довели, що на Марсі були річки

Дослідники під час вивчення даних, які зібрав марсохід Curiosity американського аерокосмічного агентства NASA на Марсі, виявила докази, що колись планетою протікали річки.

Про це повідомив сайт Space.

Автор: NASA
  Марсохід Curiosity на планеті Марс
Марсохід Curiosity на планеті Марс

Марсохід зібрав дані у кратері Гейл, великому ударному басейні на поверхні планети.

"Ми знаходимо докази того, що Марс, ймовірно, був планетою річок", - сказав вчений-геолог з Університету штату Пенсільванія Бенджамін Карденас.

Автор: NASA
  Поверхня Марса
Поверхня Марса

"Наші дослідження показують, що на Марсі могло бути набагато більше річок, ніж вважалося раніше. Що, безсумнівно, створює більш оптимістичний погляд на давнє життя на Марсі. Колись у більшості частин планети були належні умови для життя", - сказав Карденас.

Специфічні форми рельєфу, ідентифіковані за даними марсохода Curiosity, які назвали "уступ та ніс", знаходяться у численних невеликих кратерах. Досі вони не вважалися відкладеннями, утвореними проточною водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як світ спостерігав за рідкісним сонячним затемненням - фоторепортаж і відео

Докази існування річок на Марсі були відомі відтоді, як перший космічний корабель, який вийшов на орбіту Марса, Mariner 9 зробив зображення висохлих річкових каналів і заплав на поверхні червоної планети.

Різні марсоходи також знайшли мінералогічні докази у вигляді сірковмісних сполук, таких як ярозит, які утворюються у воді.

Марсоходи та орбітальні апарати також виявили хребти, утворені осадовими відкладеннями у річкових руслах, яким мільярди років.

Однак виявлення форм рельєфу "уступ і ніс" свідчить про те, що річки були навіть більш поширеними, ніж вважалося.

Вони являють собою чергування суміші крутих схилів і неглибоких ніш та укорочених хребтів, які називаються "носами". Утворилися, коли осадовий матеріал, що викладається у руслах річками, згодом розмило, можливо, під дією вітру.

Весною марсохід Curiosity зробив фотографію ранку і дня на Марсі. Під час зйомки на місці розташування Curiosity була зима - період низького вмісту пилу у повітрі.

Апарат NASA Perseverance вперше в історії успішно виробив повітря на Марсі.

Зараз ви читаєте новину «У Nasa довели, що на Марсі були річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі