четвер, 01 грудня 2016 11:10

Топ-5 країн, де можна отримати безкоштовну освіту в університеті

Топ-5 країн, де можна отримати безкоштовну освіту в університеті

Безкоштовне навчання в Євросоюзі можливе. Студент ні копійки не платить вузу. Але доведеться платити невеликі внески студентським профспілкам — близько 200-300 євро на рік. У Фінляндії студентські внески приблизно 600 євро в рік. В Австрії збір більше, але частина його йде в страховий фонд студента. В Італії студент зобов'язаний заплатити податок. Зате, у вузах Греції, Чехії, Словаччини, Естонії зборів немає.

Німеччина

Тут повністю скасували плату за навчання для приїжджих студентів. Однак відразу після школи вступити нелегко: вже дуже складні іспити і завищені вимоги до абітурієнтів. Погодьтеся, не кожному вундеркінд під силу набрати 86 балів зі 100 можливих! Тому експерт з освіти в Європі Анна Шумська радить підкорювати німецькі вищі школи з документами про те, що ви не менше двох років провчилися в університеті або інституті України. Перелік держвишів ФРН великий. Відзначте для себе Берлінський університет імені Гумбольдта та вільного університету Берліна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, в які країни найбільше їдуть навчатись українські студенти

Словаччина

Країна мало розкручена в освітньому плані, тому шанси на вступ подвоюються. Але словацький знову-таки повинен відскакувати від зубів. А от у Польщу краще не рватися. Там, звичайно, передбачені безкоштовні місця, але їх мало. З іншого боку, у польських вишах є бонуси-пільги для українців — 50-відсоткова знижка на навчання.

10% від загальної кількості студентів. Саме стільки іноземців зараховують до вищих шкіл Давно складено список держав "третього світу". Він досить значний, і Україна теж в ньому. Нашу країну розглядають у Європі як проблемну — звідси і поблажки.

Австрія

Тут на більшість спеціальностей все ще можна вступити після школи, без мовного сертифікату, і доучувати німецький вже в країні. З іншого боку, вузи нещодавно подвоїли збори за навчання: зараз українці платять близько 400-700 євро в рік. Крім зростання цін з-за підвищеного попиту внз Австрії ввели вступні іспити на природні і економічні спеціальності. І звичайно, традиційні іспити в медичні та прикладні заклади. Майте на увазі: окремі внз Австрії самі вирішують, вчити студента безкоштовно чи ні. І останнє: Віденський технічний університет бере подвійний збір (1500 євро в рік), Віденський університет просить 700 євро в рік, а Віденська прикладна школа — 350 євро у рік.

Греція

У Греції недобір іноземних студентів. Ми не раз писали про вищу освіту в Греції, курси грецької та перспективи, які відкриваються перед іноземцями після закінчення вузу. Просто майте на увазі: навчання безкоштовне, місць багато, однак перший рік програми — це завжди штудіювання грецького.

Швеція

Дозволяє іноземцям вчитися безкоштовно. Держава на 3 роки ввела збір з іноземців, а з 2016-го його скасувала. Вступати можна на програми шведською і англійською. Мовний сертифікат потрібен, зате іспитів можна уникнути, якщо правильно подати документи і сформулювати мотивацію. Особливо великий недобір буде в цьому році. Заявку на навчання можна оформити до 15 травня.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 країн, де можна отримати безкоштовну освіту в університеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі