четвер, 25 лютого 2021 17:08

Створять цифрову модель Землі для боротьби зі зміною клімату

Створять цифрову модель Землі для боротьби зі зміною клімату
Створять цифрову модель Землі для боротьби зі зміною клімату фото: apophis

Європейські вчені та IT-фахівці зі Швейцарської вищої технічної школи Цюриха хочуть створити цифровий двійник Землі. Це необхідно для того, щоб змоделювати кліматичні системи планети в майбутньому.

Проєкт призначений для кращої підготовки до екстремальних явищ, пов'язаних зі зміною клімату, повідомляє Phys.org.

Щоб до 2050 року стати кліматично нейтральним, Європейський Союз запустив 2 амбітні програми: Green Deal і DigitalStrategy. Реалізація ініціативи Destination Earth почнеться в середині 2021 року. У межах Destination Earth створять високоточну цифрову модель Землі, щоб максимально точно відображати розвиток клімату й екстремальні явища в просторі та часі.

Дані спостереження вводитимуть у цифровий двійник, щоб зробити модель Землі точнішою для відстеження еволюції та прогнозування майбутніх змін. Окрім даних спостережень, дослідники також хочуть інтегрувати в модель нові дані про діяльність людини.

Нова модель системи Землі максимально реалістично відображатиме практично всі процеси на поверхні планети, зокрема управління водними, харчовими ресурсами й енергією.

Цифровий двійник Землі стане інформаційною системою, яка розроблятиме й тестуватиме різні сценарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марсохід Perseverance випадково зробив приголомшливі знімки

"Наприклад, якщо ви плануєте побудувати двометрову дамбу в Нідерландах, я зможу перевірити в цифровому двійнику, чи буде дамба як і раніше захищати від очікуваних екстремальних явищ 2050 році", — говорить один із творців проєкту Destination Earth з Європейського центру середньострокових прогнозів погоди - ECMWF - Пітер Бауер.

Цифровий двійник також використовуватимуть для стратегічного планування поставок прісної води та харчових продуктів або установки вітряних і сонячних електростанцій.

За оцінками дослідників, для роботи цифрового двійника в повному масштабі потрібна система з майже 20 тис. графічних процесорів, які споживають приблизно 20 МВт енергії. Виходячи з економічних та екологічних причин, такий комп'ютер має працювати в місці, де електроенергія, яка генерується з нейтральним викидом CO2, буде доступна у великих кількостях.

Нічне світіння в атмосфері Венери вперше вдалося зафіксувати на знімку. Світлину зобразив сонячний зонд Parker.

Зараз ви читаєте новину «Створять цифрову модель Землі для боротьби зі зміною клімату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі