середа, 14 липня 2021 14:41

Створили тканину для охолодження тіла в спеку

У Китаї розробили тканину, здатну охолоджувати людське тіло на 5°C. У разі масового виробництва вона може допомогти людям захиститися від підвищення температури, викликаного зміною клімату.

Тканина розроблена з синтетичних волокон, до складу яких входять наночастинки діоксиду титану та полімолочної кислоти, пише Science. Автори розробки - інженери Ма Яогуан і Тао Гуанмін - уже звертаються з пропозиціями до виробників текстилю, щоб комерціалізувати технологію. Тканина з додаванням наноматеріалів збільшить витрати на виготовлення одягу лише на 10%.

"Попри те, що тканина виглядає як звичайна сорочка, оптично це дзеркало", – зазначають розробники.

Тканина має дзеркальний ефект, оскільки матеріал відбиває інфрачервоне та ультрафіолетове випромінювання. Водночас її товщина становить усього 0,55 мм.

Щоб перевірити виріб, дослідники створили спеціальний жилет. Одна його частина була зроблена з новітньої охолоджуючої тканини, а інша – із білої бавовни. Дослідники попросили добровольця посидіти в жилеті під прямими сонячними променями протягом години. Вимірявши температуру його шкіри, сторона під новою тканиною була майже на 5°C нижча, ніж сторона під бавовною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українцям чекати послаблення спеки

Автор: sciencemag.org
  Для інфрачервоної камери контраст був очевидним
Для інфрачервоної камери контраст був очевидним

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Україну суне спека до +39°C

В Україні наприкінці червня значно зросла смертність населення. Причиною стала спекотна погода, припускають учені. Водночас у першій половині червня зафіксували найнижчий рівень смертності за останні шість років, якщо не враховувати летальні випадки від Covid-19.

У Канаді з 25 червня від аномальної спеки раптово померли щонайменше 486 людей. Зазвичай у цей період у провінції реєстрували приблизно 165 випадків раптової смерті.

Зараз ви читаєте новину «Створили тканину для охолодження тіла в спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі