четвер, 04 квітня 2019 10:46

Показали унікальне явище біля чорної діри

Показали унікальне явище біля чорної діри
Показали унікальне явище біля чорної діри.Фото: Astrophysical Journal Letters.

Радіотелескоп VLA отримав перші чіткі "фотографії" бублика з матерії, що оточує одну з двох надмасивних чорних дір в центрі галактики Лебідь A.

Його відкриття підтвердило теорію про "єдине" походження всіх типів квазарів, пишуть в журналі Astrophysical Journal Letters.

"Нас радує те, що ми нарешті змогли побачити об'єкт, в чийому існуванні ми були давно впевнені. Для більш точного визначення форми і складу цього "бублика" нам доведеться провести нові спостереження. Наприклад, телескоп ALMA складе карту розподілу пилу всередині нього", – розповідає Кріс Каріллі з Національної радіоастрономічної обсерваторії США в Сокорро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA показало найкращі житла для космонавтів на Марсі

Астрономи, вважають, в центрі кожної галактики мешкає надмасивна чорна діра. Вона безперервно поглинає розпечений газ і пил з диска акреції – кільцеподібного скупчення матерії, безпосередньо навколо неї. Частина цього газу і пилу викидається чорною дірою у вигляді джетів, тонких пучків газу, які розігнані майже до швидкості світла і виділяють велику кількість енергії у вигляді світла і рентгена.

Теоретичні розрахунки показують, що чорна діра і диск акреції, в свою чергу, повинні бути оточені своєрідною "шубою", дуже щільним і товстим "бубликом" з газу і пилу, який заважає поширенню випромінювання джета і кільця пилу.

Палеонтологи підтвердили популярну теорію про загибель динозаврів.

Зараз ви читаєте новину «Показали унікальне явище біля чорної діри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі