пʼятниця, 07 квітня 2017 11:30

Освіта у Литві: враження українських студентів

Освіта у Литві: враження українських студентів

1 з десяти іноземних студентів у Литві - українці. Про це повідомили у Фонді підтримки освітнього обміну. Литва протягом 4 років видає державні стипендії на безкоштовне навчання і проживання українців у розмірі 380 євро. Пропонує близько 500 навчальних програм.

"Мені було 17 років. Я випадково почув про програму стипендій. Подав заявку без якихось великих сподівань. Але мені пощастило потрапити в Університет Вітовта Великого". - розповідає Віталій Петрів, він 5 років навчається у Литві на спеціальності міжнародні відносини і дипломатія.

"Мене вразив професіоналізм програми і системи навчання. Університет пропонував не лише навчатись дипломатії та міжнародних відносин, а й збільшити свої загальні знання: брати лекції з інших кафедр. Наприклад, з кафедри економіки, ІТ чи мистецтва. Також університет запрошує викладати лекції представників міжнародних організацій. У мене, наприклад, були викладачі з ООН і ЄС. Литва - це дуже відкрита країна. Майже нічим не відрізняється від України, хіба що мовою - вона заскладна", - ділиться враженнями українець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підвищили розмір іменних стипендій

"Я закінчила у Литві бакалаврат у Міжнародному університеті LCC на спеціальності організація бізнесу. Потім поїхала на магістратуру до Швеції. Той базис знань який мені дали у Литві на бакалавраті, мені вистачило, що закінчити магістратуру у Швеції не напружуючись. Окрім цього, У Литві, на відміну від Швеції, я відчувала себе у своїй тарілці, не було враження, що я там чужа", - розповідає Катерина Хозришина. Вона наголошує, що вибір, навчатись у Литві чи Україні, був для неї не складний.

"Я не збиралась і не шукала університет за кордоном. Це було спонтанно. Я для цікавості здала тест на програму. А потім у мене був вибір: вчитись в українському вузі чи литовському. Виходило, що вчитись у Литві було дешевше, ніж тут. До того ж, там вже вчився мій знайомий, розказав, що йому дуже подобається у Литві. Тому я поїхала вчитись. Перші пів року я просто мовчала - мені було страшно говорити англійською мовою. Але потім все налагодилось. Окрім всього, тут я мала досвід інтернаціонального і міжкультурного спілкування: у Литві навчається багато інших студентів з усієї Європи. Це дало можливість працювати у міжнародних командах".

Литва надає українським студентам 40 державних стипендій на навчання і проживання. Прийняти українців готові 21 університет, 22 коледжі і 22 науково-дослідницькі інститути.

Зараз ви читаєте новину «Освіта у Литві: враження українських студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі