понеділок, 11 грудня 2017 21:40

Не треба провокувати конфлікти навколо мовної статті - експерт

Не треба провокувати конфлікти навколо мовної статті - експерт
Переліки та обсяги предметів Кабмін визначатиме індивідуально для кожної нацменшини. Фото: znaj.ua

Венеціанська комісія підтримала українську мовну статтю Закону "Про освіту". У Європі відхилили претензії Угорщини щодо ущемлення прав національних меншин. Комісія рекомендує Україні продовжити термін впровадження статті. Наразі у документі прописано, що повноцінно стаття має вступити в силу до 2020-го.

Міністерство освіти з висновком Венеціанської комісії погодилося. Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що мовну статтю закону змінювати не будуть.

"На впровадження статті можуть піти десятиліття. Зміни можуть прописати у перехідних положеннях, у профільних законах чи постановах. Але зробити це потрібно грамотно, щоб навчання залежало від специфіки проживання тої чи іншої громади. З Києва спланувати, як відбуватимуться впровадження статті у конкретному районі з громадою національних меншин, не можливо. До прикладу, у Закарпатті є велика спільнота ромів. Вони ходять до ромських шкіл. У таких закладах не навчаються українці, але мова навчання там державна. Роми не претендують на ромські школи та викладання предметів мовою своєї нацменшини. Тому з ними жодних проблем не виникає. Чого не скажеш про навчання представників угорських нацменшин", - розповідає Gazeta.ua освітній експерт Віктор Громовий.

Важливо, щоб протягом перехідного періоду в українців угорського походження з'явилася мотивація до вивчення державної, каже експерт.

"Не треба провокувати конфлікти, а вирішувати все спокійно. Ми кажемо, що не хочемо обмежувати право нацменшин на доступ до освіти, щоб учні ЗНО добре складали. Але ж ми не знаємо, чого вони не мають бажанням вивчати українську. Ми не з'ясовуємо, скільки випускників таких шкіл орієнтовані на здобуття вищої освіти в Україні. Якщо більшість з них планують навчатися в Угорщині чи західній Європі, то і мотивації вивчати українську не має. Звідси і цей спротив. Якщо у людей не з'явиться мотивація залишитися в Україні, то спротив не зникне й через десять років", - пояснює фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина програла суперечку щодо української мовної статті

Обсяг вивчення мови національних меншин та перелік предметів, які викладатимуть цією мовою, визначатиме постанова Уряду. Точну пропорцію предметів кожна школа визначатиме самостійно.

Закон "Про освіту" 5 вересня підтримали 255 депутатів. Найбільше обговорень викликала 7 стаття закону. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. Занепокоєння висловили Угорщина, Румунія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. Тому Міністерство закордонних справ відправило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

Зараз ви читаєте новину «Не треба провокувати конфлікти навколо мовної статті - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі