пʼятниця, 22 липня 2016 15:33

Міносвіти знайшло інструмент для покарання плагіаторів

Міносвіти знайшло інструмент для покарання плагіаторів

Сьогодні на засіданні Кабміну прийняли розпорядження про створення національного репозитарію, де зберігатимуть усі академічні тексти.

Таким чином, можна буде боротися із плагіатом у наукових роботах, розповіла на прес-конференції Лілія Гриневич, міністр освіти і науки.

"Сьогодні ми прийняли розпорядження про створення національного репозитарію академічних текстів. Тема академічної доброчесності є дуже важливою. Сьогодні у нас в багатьох питаннях зв'язані руки чинним законодавством. Нам терміново потрібно розширювати законодавче поле, щоб ми могли адекватно реагувати на прояви академічної недоброчесності. Зараз у новоствореному репозитарії буде надбудовано антиплагіатне програмне забезпечення, щоб користувачі могли порівнювати тексти на плагіат", - каже міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 університетів проведуть ЗНО при вступі до магістратури

Це розпорядження дасть технічний інструмент для боротьби із академічною недоброчесністю. Є репозитарій, де є всі академічні тексти. Відповідно до нього, всі вищі навчальні заклади, спеціалізовані вчені ради, наукові установи зможуть легко перевіряти на плагіат відповідно українських джерел.

"Поряд з тим, ми підготували відповідні проекти постанов Кабінету міністрів, які повязані із запуском національного агентства забезпечення якості вищої освіти. Вони зараз на погодженнях. Я очікую, що на найближчих засіданнях Кабміну їх приймуть і з вересня запрацює це агентство. В його рамках є комітет з питань етики, який матиме право ініціювати позбавлення вчених звань і наукових ступенів через плагіат", - додала Лілія Гриневич.

До національного репозитарію увійдуть бази текстів дисертацій, наукові статті, а згодом цей перелік розшириться студентськими роботами.

Міністерство освіти і науки впроваджує цей проект з березня 2015 року в партнерстві з Microsoft Ukraine. Витрати, пов'язані зі створенням та введенням в експлуатацію Національного репозитарію академічних текстів, планують здійснюватися в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерством освіти і науки на 2016 та наступні роки, що становить 180 тис. грн.

Нагадаємо, на сайті моніторингу порушень прав викладачів та студентів зареєстрували майже 400 скарг. Більшість стосуються вимагання грошей.

Зараз ви читаєте новину «Міносвіти знайшло інструмент для покарання плагіаторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі