Ексклюзиви
понеділок, 11 липня 2016 11:41

Найбільше порушень прав студентів та викладачів стосуються здирництва та доступу до інформації

Найбільше порушень прав студентів та викладачів стосуються здирництва та доступу до інформації
bankoboev.ru

На сайті моніторингу порушень прав викладачів та студентів зареєстрували майже 400 скарг. Більшість стосуються вимагання грошей.

За словами Єгора Стадного, виконавчого директора Аналітичного центру CEDOS, ресурс profrights створили, щоб дізнатися, в яких університетах найбільше порушують права студентів та викладачів, і щоб студенти остерігались цих ВНЗ, бо самі можуть стати жертвами таких порушень.

"Інформацію про порушення брали з двох джерел. Перше - з повідомлень від правоохоронних органів, прокуратури, поліції, СБУ, реєстру досудових розслідувань та повідомлень медіа. Також брали інформацію від студентів та викладачів. У цьому випадку інформацію перевіряли на предмет порушення законодавства. Друга стадія, чи ця інформація правдива. Лише після цього інформацію вносили у базу порушень. Станом на зараз зареєстровано 381 повідомлення. Загалом їх було понад 500, але не всі можна було довести", - каже Єгор Стадний.

Найактуальніші порушення - здирництво, вимагання грошей від абітурієнтів. Таких повідомлень - 101. Серед них - хабарі на вступі, поселення в гуртожитки, примусова праця, порушення контракту та надання різних платних послуг, що не повинні надаватися. Зокрема, 26 випадків стосуються хабарів на сесії, а 24 - неправомірна вигода під час вступу.

Ще 47 порушень стосуються прав викладачів. Зокрема порушують трудові права, оплату праці. Також є непрозорий відбір на посади викладачів, порушення норм навантаження. Якщо їхні права порушені, то викладачі демотивовані, що відбивається і на студентах. Вони отримують менш якісне навчання.

"Приблизно 80% університетів не гарантують вибір дисциплін, який має бути згідно з реформою вищої освіти. Ще є понад 150 випадків, коли порушений доступ до інформації. Це важливо, оскільки те, яку інформацію про себе надає університет, відбивається на тому, чи можуть абітурієнти якісно вибрати університет", - додав Стадний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 37% студентів поєднує навчання та роботу - опитування

У ресурсу є підрозділ "зареєстровані порушення". Можна обирати географію університетів та конкретний ВНЗ. Також можна побачити тематику порушень. Можна за допомогою карти побачити, які порушення у різних містах. У кожного порушення є опис.

"Серед київських університетів відносними лідерами по порушеннях є Міжрегіональна академія управління персоналом, Національний авіаційний університет, Медичний університет. Також є випадки, коли філії київських університетів порушують права студентів та викладачів. Наприклад, у Житомирі є проблемна філія Торгівельно-економічного університету. У Харчового університету є негаразди у філії в Кам'янці-Подільському. У Львові є проблеми в Інституті економіки і туризму, Львівського національного університету. У Харкові є проблема з гуртожитками у Політехнічному інституті, де є примусова праця. В Одесі порушниками є Юридична академія, Академія харчових технологій і Медичний університет. Окремо треба відзначити Ужгородський та Мукачівський університети. Там є хабарництво на сесії. У Миколаївському суднобудівному й університеті імені Сухомлинського також зафіксували порушення. На Черкащині є значні порушення в Уманському університеті садівництва, де на відео зафіксовано, як дають хабарі на сесіях", - каже Єгор Стадний.

На сайті з'являється інформація про виправлення порушень. Наприклад, усунуто проблеми з доступом до інформації.

Нагадаємо, українські студенти не готові жертвувати бюджетними місяцями в університетах заради кращої якості навчання.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше порушень прав студентів та викладачів стосуються здирництва та доступу до інформації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути