четвер, 31 жовтня 2019 09:01

Майже 300 тисяч українців не зможуть отримати вищу освіту через наказ Міносвіти

Майже 300 тисяч українців не зможуть отримати вищу освіту через наказ Міносвіти
Міністерство освіти і науки хоче змінити правила отримання вищої освіти для студентів, які хочуть перевестися з одного університету в інший. Фото: UkrMedia

У Міністерстві освіти і науки хочуть поміняти правила отримання вищої освіти для студентів, які хочуть відновити навчання або перевестися з одного університету в інший. Для цього вони повинні заново пройти зовнішнє незалежне оцінювання.

Як повідомляє Lenta.UA, Міністерство освіти і науки України підготувало проект наказу "Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також надання їм академічної відпустки". У разі його прийняття вже наступного року без доступу до вищої освіти може виявитися майже 300 тисяч українських громадян. Згідно з проектом міністерського наказу, передбачається, що студенти при поновленні та переведенні з університету в університет мають проходити ЗНО заново.

"На думку експертів у сфері освіти, це не лише порушує законодавство в цілому, але й не відповідає державним інтересам. По-перше, фактично йдеться про порушення конституційних прав на отримання вищої освіти громадянами України, які з певних причин перервали навчання у закладах вищої освіти кілька років тому. Тепер же при поновленні або переведенні в інший університет ці студенти вимушені будуть здавати ЗНО, яке щорічно змінюється разом із навчальними програмами. А значить, здати його буде вкрай непросто, що автоматично "відсіє" людей, чия провина полягає лише в тому, що хтось у Міносвіти вирішив використовувати "революційну" технологію замість старої-доброї здачі академрізниці, яку до цього використовували десятиліттями", - йдеться в матеріалі.

"По-друге, "завдяки" бездумному використанню ЗНО створюються абсолютно штучні перешкоди для повернення до України наших громадян, що навчаються за кордоном. Річ у тім, що програма ЗНО – спеціалізована: і студент із Європи або США позбавлений можливості належним чином підготуватися до оцінювання. Іншими словами, шанси учня з Оксфорду чи Кембріджу на успішне переведення в КПІ або Нацуніверститет імені Т.Шевченка – мізерні. Учень, хай у нього буде розуму аж понад голову, просто не здасть ЗНО", - наголошується в статті.

У разі прийняття даної норми, зазначають експерти, це призведе до значного відтоку учнів в інші країни. Також є небезпека того, що у вузах почнуться скорочення викладацького складу.

"За даними ДП "ІнфоРесурс" МОН України, лише минулого навчального року (2018-2019 років) були поновлені/переведені 284 605 осіб у 1115 навчальних закладах. І можна не сумніватися, що й цього року очікується приблизно така ж кількість людей, які захочуть перевестися або поновитися. Але вони фізично не зможуть для цього скласти іспити", - стверджує автор статті.

Зараз ви читаєте новину «Майже 300 тисяч українців не зможуть отримати вищу освіту через наказ Міносвіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі