субота, 10 червня 2017 17:36

Майбутнє галактики: що буде із зірками

Майбутнє галактики: що буде із зірками
Частина видимих зараз зірок вибухнуть, утворюючи наднові. Фото:Spacegid.com

Європейське космічне агентство ESA на своєму сайті представило відео, що моделює космічні процеси в сузір'ї Оріона на 450 тис. років уперед.

Змоделювали майбутнє на основі отриманих за допомогою супутників Gaia і Hipparcos даних. Вони розрахували рух зірок і показали їхнє розташування на найближчі 450 тис. років.Також змодельована доля космічних об'єктів.

За прогнозом, частина видимих зараз зірок вибухнуть, утворюючи наднові. Деякі покинуть сузір'я Оріона, інші, навпаки, увіллються в його склад. Наприклад, Альдебаран із сузір'я Тельця переміститься в сузір'я Оріона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше "зважили" зірку, яка згинає промені світла

Серед безлічі дрейфуючих небесних тіл виділяється червоний надгігант Бетельгейзе. Ця яскрава зірка протягом 100 тис. років вийде за межі тієї орбіти. Вчені вважають, що вона вибухне протягом найближчого мільйона років. Також очікується, що з хмар Оріона, скупчення міжзоряного пилу і газу, утворяться молоді зірки.

Вчені вперше "зважили" зірку, яка згинає промені світла. Майже через 100 років після заяви Альберта Ейнштейна про масивні тіла, які можуть згинати промені світла, що проходять повз них, вченим вдалося використати цей ефект для визначення маси зірки.

Зараз ви читаєте новину «Майбутнє галактики: що буде із зірками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі