пʼятниця, 10 серпня 2018 07:25

Як уникнути самотності

Самотність - це стан, якому піддається кожна третя доросла людина. У Сполучених Штатах, порівняно з 1980-м роком, кількість самотні людей зросла на третину. У Великій Британії від 21% до 31% жителів відчувають себе самотніми.

Цей стан негативно впливає на імунітет, викликає депресію і підвищує рівень передчасної смерті. Люди, які відчувають себе самотніми, відчувають стрес у звичайних ситуація, погано сплять, частіше втомлюються, йдеться у блозі "НВ" дослідниці Кембриджського університету Олівії Рімс.

"У сучасному світі дуже багато одиноких людей. Самотність - підступний стан. Він не обов'язково співвідноситься з кількістю людей, з якими ви спілкуєтеся, чи числом ваших знайомих. Навколо може бути багато людей, але вам як і раніше буде одиноко", - пише дослідниця.

Автор: 5 канал
  Самотність погано позначається на  фізичному і психічному здоров’ї
Самотність погано позначається на фізичному і психічному здоров’ї

Що таке самотність

Самотність - це невідповідність між кількістю і якість відносин, які вам би хотілося мати, і тими, які у вас є. Якщо стосунки задовольняють потреби, людина не відчуває самотності. Якщо ні - вона одинока.

Часто у такому стані люди погано себе контролюю. До прикладу, можуть з'їсти торт, замість яблука, або піти у клуб, замість тренування. Крім того, люди стають більш агресивними.

Помилково вважають, що позбутися від самотності можна, поговоривши з великою кількістю людей.

"Самотність - це не про кількість контактів. Це про сприйняття світу. Коли вам самотньо, ваші погляди і дії змінюються. Ви починаєте помічати небезпеки у навколишньому середовищі, частіше чекаєте, що будете відкинуті, стаєте більш нетерпимими по відношенню до людей, з якими взаємодієте", - пояснює Рімс.

Самотність - це невідповідність між кількістю і якість відносин, які вам би хотілося мати, і тими, які у вас є

Дослідження показують, що існує ген самотності. Він може передаватися. Наявність гена стовідсотково не свідчить про самотність. Він впливає на те, як пригнічено людина відчуває себе у відриві від суспільства. Також вона з більшою ймовірністю буде відчувати біль від того, що не має бажаних стосунків.

"Наявність такого гена небезпечна для чоловіків. Вони менш витривалі, схильні бути більш депресивними, ніж жінки. Чоловіки не звикли виражати емоції. Якщо роблять це, то зустрічають осуд. Тому вони рідко звертаються за допомогою. Це призводить до серйозних наслідків для психічного здоров'я", - пише фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому виникає самотність

Як уникнути самотності

Перший крок - зміна власного світогляду. Якщо люди не можуть з вами зустрітися - це не означає, що з вами щось не так. Просто у житті інших теж щось відбувається.

" Коли ви приписуєте "невдачі" не собі, але збігові обставин, то стаєте більш стійкими і продовжуєте рухатися по життю. Щоб позбутися від самотності потрібно також позбутися від цинізму і недовіри по відношенню до інших", - радить Олівія Рімс.

Науковці із різних країн світу не припиняють досліджувати людський мозок. Одне з незвичайних відкриттів - ознаки високого IQ, що криються у зовнішності чи звичках людини. Розумні люди більше полюбляють бути наодинці зі своїми думками та планами, ніж шумні компанії.

Зараз ви читаєте новину «Як уникнути самотності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі