субота, 06 лютого 2021 09:16

Ілон Маск запустив нову Tesla в космос

Ілон Маск запустив нову Tesla в космос
Тесла в космосі. Фото: itc.ua

Цього дня 2018 року з космодрому на мисі Канаверал компанія Ілона Маска SpaceX успішно здійснила перший політ надважкого ракетоносія Falcon Heavy.

Концепцію ракети-носія Falcon Heavy почали розробляти у 2010-их. Компанія SpaceX оприлюднила план щодо цієї ракети під час конференції у Вашингтоні, яка пройшла у квітні 2011 року. На заході також оголосили, що тестовий політ очікується у 2013 році. Через ряд несприятливих причин фірма SpaceX відклала перший політ ракети до 2017 року. Одними із цих причин стали дві аномалії з ракетою-носієм Falcon 9, що потребували уваги інженерів для аналізу аварії. І це відклало запуск на багато місяців. Також складнощі викликала інтеграція і структурні проблеми з компонуванням трьох ракет Falcon 9 в одне ціле.

Вже у липні 2017 року засновник SpaceX Ілон Маск публічно заявив, що "сконструювати Falcon Heavy виявилось складніше, ніж ми думали. Насправді, ми були досить наївні щодо цього". У грудні того ж року заявили, що тестовий політ ракети призначили вже на січень 2018-о.

28 грудня 2017 року, Falcon Heavy перемістили на стартовий майданчик для тестового прогріву 27 двигунів. 24 січня 2018 року компанія SpaceX здійснила успішне вогневе випробування новітньої ракети-носія Falcon Heavy.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Tesla врятувала сім'ю від метеорита?

І насправді запустили ракетоносій вже 6 лютого 2018 року. Через 2 хвилини 33 секунди після старту два бічні прискорювачі від'єдналися від основної ракети - через деякий проміжок часу синхронно приземлилися біля місця запуску. Центральне ядро від'єдналося через 3 хвилини 4 секунди польоту. Воно мало приземлитися на плавучу платформу в Атлантичному океані.

Проте через нестачу спеціального палива для запалювання, ядро впало в океан в 100 метрах від платформи.

Сама ракета, до якої ще і прикріпили електромобіль Tesla Roadster, продовжила другий ступінь. Через 6 год. польоту по навколоземній орбіті третім увімкненням двигуна другого ступеню Tesla Roadster Ілона Маска спрямувалася до орбіти Марса.

Наприкінці 2021 року компанія SpaceX, яка належить американському бізнесмену Ілону Маску, планує відправити до космосу повністю цивільний екіпаж. Пілотом корабля стане засновник й голова компанії Shift4 Payments Джаред Ісаакман, ще 3 місця вільні.

Зараз ви читаєте новину «Ілон Маск запустив нову Tesla в космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі