четвер, 02 серпня 2018 15:50

Чому абітурієнти обирають "Право" і "Менеджмент", а не "Фізику" і "Хімію"

Чому абітурієнти обирають "Право" і "Менеджмент", а не "Фізику" і "Хімію"
Абітурієнти подали більше 913 тис. заяв у вузи. Фото: lduvs.edu.ua

Цьогорічна вступна кампанія вийшла на фінішну пряму. Вчора вузи оприлюднили списки рекомендованих на бюджет.

Найбільше заяв абітурієнти подали на "Філологію", "Право" і "Менеджмент". Менше - на природничі та математичні спеціальності.

"Цьогорічні вступники намагаються уникати спеціальностей, що пов'язані із традиційними для України індустріями, які перебувають у стані стагнації. Мало заяв також подають на фундаментальні науки. Вони переживають не найкращі часи у нашій країні", - коментує Gazeta.ua експерт з питань освіти Українського інституту майбутнього Микола Скиба.

Не популярні також спеціальності, які асоціюються у випускників шкіл з важкою працею і необхідністю зануритися в спеціальні знання.

"Цим можна пояснити настороженість як щодо математики, фізики і хімії, так і щодо спеціальностей, пов'язаних з атомною енергетикою або авіаційною і ракето-космічної технікою. За цими спеціальностями в Україні важко знайти високооплачувану роботу", - додає фахівець.

Тенденція до зменшення попиту на природничі спеціальності характерна не тільки для України, каже експерт. У Великій Британії, попри зацікавленість учнями наукою, лише 15% прагнуть в майбутньому стати науковцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемоги та поразки: чим запам'яталася цьогорічна вступна кампанія

"У світі існує й інша глобальна тенденція. Вона пов'язана з тим, що сучасна молодь орієнтована на стосунки людина-людина, замість людина-машина. Останнє було характерним для попередніх етапів індустріальної революції. Абітурієнти не розглядають навчання в українських закладах вищої освіти державної форми власності як безпосередню підготовку до професійної діяльності. Виключення складають медичні спеціальності, а також спеціальності з природничих наук для тих, хто планує надалі будувати кар'єру вченого", - каже Микола Скиба.

Вступники зареєстрували понад 162 тис. електронних кабінетів, подали понад 913 тис. заяв . В електронній формі 903 тис., у паперовій – майже 11 тис. Найбільше на "Філологію" і "Право".

Зараз ви читаєте новину «Чому абітурієнти обирають "Право" і "Менеджмент", а не "Фізику" і "Хімію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі