пʼятниця, 23 червня 2023 03:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Чим може бути корисний Leopard 1 для Сил оборони: роз'яснення

Україна вже в цьому році отримає перші 110 танків Leopard 1.

Всього до 2025 року планується поставити близько 180 машин. Рішення про надання цих танків Німеччина прийняла в лютому. Military Media Center розібрався, чим може бути корисний Leopard 1 для Сил оборони

Leopard 1A5 – основний бойовий танк другого покоління виробництва компанії Krauss-Maffei Wegmann.

Танк є модернізованою версією сімейства перших Leopard, яка стала на озброєння європейських країн НАТО наприкінці 80-х років минулого століття і являла собою відповідь на появу у потенційного супротивника танків Т-62 і Т-64.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танки Leopard і десятки БТР – ще одна країна надасть допомогу Києву

Озброєння

Основним озброєнням танку є нарізна 105-мм гармата Royal Ordnance L7A3 з боєкомплектом 60 снарядів. Її максимальна ефективна дальність стрільби – 3000 метрів.

Бронебійні снаряди DM23 та DM33, здатні пробивати до 550 мм гомогенної броні. І якщо з лобовою проєкцією Т-72Б гармата навряд чи впорається, то його борти й корма уразливі для пострілів німецької машини.

Leopard 1A5 має додаткове озброєння – 7,62-мм спарений кулемет, та додатковий кулемет 7,62-мм, який розташований зверху на башті біля люка командира.

Захист

Бронезахист не є сильною рисою німецької машини. Танк має гомогенну броню 10-70 мм. Його розробники виходили з припущення, що сучасні високоефективні кумулятивні боєприпаси знизять значення бронювання, тому основна увага була зосереджена на ударній силі та маневровості машини.

Технології

Танк внаслідок модернізації отримав нову систему керування вогнем EMES 18, яка була створена на основі системи розробленої для Leopard 2.

У розпорядженні навідника тепловізійний приціл та лазерний далекомір. Балістичний обчислювач також було запозичено у Leopard 2 та пристосовано під параметри 105 мм гармати.

Автор: Military Media Center
  Україна вже в цьому році отримає перші 110 танків Leopard 1
Україна вже в цьому році отримає перші 110 танків Leopard 1

Попри очевидну застарілість машини її наявність може посилити спроможності ЗСУ.

"Танк можна застосовувати, наприклад, для прикриття флангів, проведення розвідки боєм, знищення легкоброньованої техніки та особового складу ворога, таким чином вивільняючи сучасніші танки для більш важливих напрямків", – наголошують військові.

Показали роботу танка Leopard 2A6 на фронті.

Відео зняте на Запорізькому напрямку, де триває контрнаступ, передає "Оперативний ЗСУ".

"Leopard 2A6 роздає на Запорізькому напрямку", – пишуть у групі.

Зараз ви читаєте новину «Чим може бути корисний Leopard 1 для Сил оборони: роз'яснення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі