субота, 17 червня 2017 07:25

Як зацікавити учнів читати літературні твори - методики фахівців

Як зацікавити учнів читати літературні твори - методики фахівців
Зацікавити учнів прочитати літературний твір та запам'ятати сюжет допомагають творчі завдання. Фото: Pleyady

З наступного року почне діяти Нова українська школа. В її основі - ідеї, які вже давно панують в усьому світі. Серед таких - індивідуальний підхід до навчання, спрямування на інтегровані предмети, нові методики у викладанні предметів.

Утім багато вчителів вже зараз проводять свої уроки не стандартно. Завдяки новим методикам легше зацікавити учнів до вивчення предмету, кажуть фахівці.

Сучасні школярі мало читають, кажуть вчителі. Зацікавити учнів прочитати літературний твір та запам'ятати сюжет допомагають творчі завдання.

"Під час вивчення творів Канон Дойля та Едгара По діти вигадували власні детективи. Одна учениця написала детективну повість про напарників - чоловіка і жінку. Вона вигадала цікаві сюжетні лінії: у творі було цікаве розслідування, кохання, психологізм і навіть гумор. Коли вивчали "Маленький принц" Екзюпері, діти продовжували твір подорожжю Маленького принца на ще одну планету. Була планета бізнесмена, якого цікавили лише гроші, планета військового, який не уявляв свого життя без війни", - розповідає Gazeta.ua вчитель зарубіжної літератури центру дистанційної освіти "Джерело" Ірина Власенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати репетитора

Корисними для учнів будуть уроки у формі гри.

"На уроках літератури використовую на гру "Угадай, хто я?". Діти за "написаним на чолі" вгадують літературного героя. Ця гра вимагає й знання тексту, й логічного мислення, пожвавлює урок, викликає інтерес учнів до процесу. Під час вивчення поезій у пригоді стають музичні інтерпретації сучасних співаків та гуртів. Крім того, на уроках діти самостійно складають вірші у стилі якогось письменника, підбирають музику до поетичних творів, складають уявне інтерв'ю з письменником, спираючись на його творчість та біографію", - розповідає Gazeta.ua про власні методики викладання вчителька столичної школи Діана Мельникова.

На уроках вчителька пропонує дітям писати буктрейлери - відгуки на твори, а також реклами книг і презентації. Часто після вивчення творчості письменників організовує для дітей дискусії.

"Треба цікаво або навіть провокативно подати для дискусії тему і дати можливість учням висловлюватися. Нехай будуть хибні думки чи абсолютне неприйняття того чи іншого твору та автора. Але такий метод допоможе дітям не боятися висловлювати свою думку. Навчить аргументувати, думати та доводити свою думку до кінця", - каже Діана Мельникова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому діти не хочуть ходити в школу

Зараз ви читаєте новину «Як зацікавити учнів читати літературні твори - методики фахівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі