субота, 28 січня 2017 11:30

Як виконувати домашні завдання з дитиною - поради психолога

Як виконувати домашні завдання з дитиною - поради психолога

Виконання домашніх завдань з дитиною часто перетворюється на каторгу. До чого тільки батьки не вдаються, щоб заохотити своє чадо робити уроки: пропонують гроші, подарунки або виконують завдання замість неї.

Фахівці радять підходити до виконання домашнього завдання з дитиною виважено. "Хотілося б, аби батьки взяли собі на озброєння слова відомого італійського педагога Марії Монтесорі: "Допоможіть мені все зробити самому", каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль

У чому полягає допомога у виконанні домашніх завдань?

- Допомагати дитині з виконанням домашньої роботи зовсім не означає робити замість неї. Часто батькам легше самостійно розв'язати приклад чи скласти кілька речень, ніж витрачати час і нерви на дитину. Цього робити не можна. Краще, якщо ви сидітимете поруч з дитиною, а вона буде до вас звертатися, якщо виникнуть труднощі. Не можна стояти у дитини над головою і просто контролювати її. Вона навпаки буде нервувати і втрачатиме стимул до роботи. Спочатку домашні завдання слід робити на чернетці. Так ви зможете вказати на усі помилки. Крім того, треба перевіряти готову роботу. Вчіть дитину мислити, аналізувати, порівнювати. Найголовніше, щоб у неї з'явилася звичка робити домашнє самостійно.

Як краще з дитиною робити завдання, щоб це було не виснажливо ні для неї, ні для батьків?

- Перш за все, виконувати домашні завдання треба у комфорті. Потрібно організувати своєму чаду постійне робоче місце: її стіл, зручний стілець, настільну лампу, полицю для зошитів та книжок. Це формуватиме у дитини відповідний робочий настрій та бажання виконувати уроки. По-друге, перед виконанням домашніх завдань дитина має відпочити після шкільних занять. Після школи близько години треба погуляти. Після прогулянки - пообідати, відпочити чи подивитися улюблений мультфільм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 речей, яких не навчають у школі

З чого приступити до виконання завдань?

- Якщо дитина недостатньо активна, то краще розпочати роботу з більш легких завдань або її улюблених предметів. Якщо дитина швидко стомлюється - розпочніть із складних і поступово переходьте до легких. Намагайтеся зробити між виконаними завданнями невеличкі перерви по п'ять-десять хвилин. У ці проміжки можна трішки відволіктися і погратися. Частину письмових предметів, якщо є можливість, краще робити у вихідні. Це допоможе зменшити тижневе навантаження. Разом з тим не потрібно перетворювати вихідні у суцільне виконання домашніх завдань.

Що робити, якщо дитина відмовляється робити уроки?

- Для початку визначте час для виконання усіх домашніх завдань. Дитині треба усвідомити, виконавши домашні завдання - вона матиме вільний час. Важливо мотивувати дитину. Слід пояснити, що кожний шкільний предмет важливий для подальшого навчання, для здобуття улюбленої професії. Формуйте позитивне відношення до навчання. Головне, не перетворюйте виконання уроків у покарання. Не залякуйте майбутніми труднощами. Це негативно впливає на рівень активності та сприяє відчуттю невпевненості у власних силах.

Ні в якому разі дитину не можна карати?

- Критика неприпустима. Не ображайте дитину. З цього нічого хорошого не вийде. У дитини може з'явитися страх перед виконанням уроків. Крім того, це може викликати дитячу травму. Навпаки, більше хваліть дитину. Причому похвала повинна бути справедливою. Діти відмінні психологи і дуже тонко відчувають нещирість.

Чи можна стимулювати до виконання домашніх завдань подарунками чи грошима?

- Головне, щоб дитина відчувала підтримку і повагу. Мовляв, ти молодець, твої зусилля привели до позитивного результату. Дитину треба частішу обіймати та цілувати. Ось це найголовніші стимули. Не можна давати за виконання домашнього завдання якісь іграшки чи солодощі, а тим більше гроші. До цього швидко звикають. У майбутньому дитина буде щось робити лише задля власної вигоди.

Зараз ви читаєте новину «Як виконувати домашні завдання з дитиною - поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі