вівторок, 07 лютого 2017 14:44

5 порад, як привчити дитину до самостійності

5 порад, як привчити дитину до самостійності

"Самостійність - набуте вміння. Батькам треба докласти чимало зусиль та терпіння, аби їхнє чадо з легкістю робило речі, підвладні дорослому. На це потрібен час, але воно того варте", - каже психолог Наталія Носаль.

Gazeta.ua пропонує поради, які допоможуть виховати самостійну і самодостатню дитину.

1. Менше забороняйте

Багато "ні" та "не можна" не сприяють повноцінному розвитку дитини. Ми обмежуємо її свободу і не залишаємо вибору. Замість слова "ні" використовуйте інші формулювання та пропонуйте альтернативу. Якщо дитина малює на шпалерах, прикріпіть туди аркуш паперу і хай собі малює.

2. Давайте право вибору

Запитайте, яку кофтинку вона хоче сьогодні одягнути. Йдучи гуляти, уточніть - ми підемо у парк чи на дитячий майданчик. Так ви показуєте, що рахуєтеся з думкою дитини.

3. Вчіть дитину практичним речам

Покажіть дитині, як застібнути блискавку на куртці чи зав'язати шнурівку на кросівках. Привчайте прибирати свої іграшки та класти посуд у раковину. Частіше розказуйте, як варто вести себе у громадському транспорті, переходити дорогу та поводити себе з дорослими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виконувати домашні завдання з дитиною - поради психолога

4. Хваліть дитину

За усі зроблені самостійно справи дитину варто хвалити. Головне, щоб це було від щирого серця, не награно. Діти відчувають нещирість. Благі наміри можуть обернутися погано.

5. Довіряйте дитині

Вірте у сили вашої дитини. Вірте, що вона справиться, хай навіть спочатку нічого не вдаватиметься. Давайте шанс дитині переконатися, що вона самостійно може подолати будь-які труднощі.

Зараз ви читаєте новину «5 порад, як привчити дитину до самостійності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі