пʼятниця, 12 березня 2021 12:40

Житло в Україні коштує дорожче, ніж у Європі: назвали причини зростання цін

Житло в Україні коштує дорожче, ніж у Європі: назвали причини зростання цін
Квартиру-студію на 31 кв. м на околиці Києва продають за $32 тис. Фото: pexels.com

За рік ціни на житло в Україні злетіли на 20%. Тепер квартира в українській столиці коштує як у Бельгії, Греції, Польщі чи Угорщині й відчутно дорожча, ніж в Естонії, Латвії, Болгарії та Іспанії.

Наприклад, квартиру-студію площею 31 кв. м на околиці Києва продають за $32 тис. У Болгарії така ж студія біля моря коштує $23,5 тис., пише "Сьогодні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доступною іпотекою" 2021 року зможуть скористатися 5 тис. сімей

Причина стрімкого зростання цін на квартири - здорожчання будматеріалів і земельних ділянок. Водночас прибуток забудовників у багатьох ЖК не досягає і 20%. Втім, головна причина подорожчання - підвищений попит на нерухомість. Рієлтори кажуть, що квартири розкуповують моментально.

Впливає і те, що банки пропонують вигідні кредити - під 10% на рік або на 5 років. За прогнозами експертів, ціни на житло зростатимуть і далі - на кілька відсотків щомісяця.

У січні 2021 року середньозважена ефективна процентна ставка за новими іпотечними кредитами знизилася: на вторинному ринку нерухомості з 14% до 13,8%, на первинному - з 16,9% до 15,9%.

Зараз ви читаєте новину «Житло в Україні коштує дорожче, ніж у Європі: назвали причини зростання цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі