середа, 26 жовтня 2022 13:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський підписав закон, який дозволяє націоналізувати системний банк за 1 грн

Зеленський підписав закон, який дозволяє націоналізувати системний банк за 1 грн
Президент Володимир Зеленський підписав закон №8069. Він дозволяє націоналізувати системний банк за 1 грн. Фото: ОП

У середу, 26 жовтня, президент Володимир Зеленський підписав закон №8069 про особливості виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану.

В Україні 14 системно важливих банків, але під прицілом один – "Альфа-Банк" російського олігарха українського походження Михайла Фрідмана. Про підписання закону повідомляється на сайті Верховної Ради.

Після набрання законом чинності Мінфін отримає право за пропозицією Національного банку України брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку з підстав, що настали під час здійсненої РФ агресії проти України, пише "Ліга. Фінанси".

Націоналізація такого банку відбуватиметься через процедуру зарахування його до категорії неплатоспроможних, але не потребуватиме докапіталізації з боку держави. Продаж банку за 1 грн відбуватиметься незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністри Нідерландів звільнили від санкцій проти РФ майже 100 компаній

Фонд гарантування вкладів не змінюватиме розмір статутного капіталу банку, не буде проводити деномінацію акцій чи обмінювати грошові зобов'язання банку на акції додаткової емісії.

Замість обміну вкладів на акції з наступним їхнім викупом державою запроваджується припинення зобов'язань банку перед контролерами та власниками істотної участі, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобов'язаннями у дохід банку.

Відшкодування вартості акцій акціонерам у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії буде можливим тільки після компенсації збитків Україні від РФ і виключно з цих грошей.

З 24 лютого і донедавна Україна запровадила санкції лише проти одного російського олігарха – Євгенія Євтушенкова, у якого згодом конфіскували нерухомість та частки в низці українських компаній.

Проте на початку вересня стало відомо, що українська влада готує перші рішення щодо запровадження санкцій проти впливових російських бізнесменів і прихильників політики президента Росії Володимира Путіна.

19 жовтня Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про накладення санкцій на понад 250 бізнесменів, понад 1,5 тис. компаній та 4 тис. пропагандистів, колаборантів та пов'язаних з ними компаній.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський підписав закон, який дозволяє націоналізувати системний банк за 1 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі