пʼятниця, 08 лютого 2019 13:51

Витрати на критику "Роттердам+" перевищили $5 млн – ЗМІ

Витрати на критику "Роттердам+" перевищили $5 млн – ЗМІ
Формулу Роттердам+ найбільше критикують ЗМІ, наближені до Ігоря Коломойського. Фото: Depositphotos

Інтернет-видання "Капітал" опитало експертів медіаринку щодо витрат на критику в засобах масової інформації формули "Роттердам+" (методика встановлення ціни на вугілля на основі імпортного паритету). За підрахунками медіа-експертів на подібні цілі було витрачено понад 5 млн доларів.

Як повідомив "Капітал" найбільшу активність проявили ЗМІ, які асоціюються з бізнесменом Ігорем Коломойським.

"Капітал" звернув увагу на те, що критика стосується лише цін на вугілля, в той час, як формульне ціноутворення на базі імпортного паритету діє для всіх видів енергоносіїв. Зокрема, на ринку природного газу діє аналогічна формула "Дюссельдорф+" (ціна хаба NCG + доставка до хаба в Словаччині + доставка до України), для нафти використовують котирування "Platts + премія". До спотових цін світового ринку прив'язана вартість уранового концентрату для атомних електростанцій (через ціни на біржі Нью-Йорка).

"Вибірковість критики пояснюється тим, що в сфері видобутку газу та нафти у групи "Приват" (бенефіціари Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов) є великі активи - "Укрнафта", "Полтавська газонафтова компанія", "Укрнафтобуріння". Критика формул, що забезпечує їм ринкові ціни в сфері видобутку нафти та газу, не входить до інтересів групи "Приват", - зазначило видання "Капітал".

Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ціни електроенергії" (відоме як "Роттердам+") визначає формулу розрахунку ціни вугілля в тарифі для непобутових споживачів. Ціна прив'язана до європейського індексу API2 (вугільний хаб Амстердам-Роттердам-Антверпен). За основу взято принцип імпортного паритету, який завжди використовується при дефіциті вітчизняної сировини. Рішення НКРЕКП підтримала Європейська асоціація вугілля (EURACOAL).

Раніше колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк стверджував, що критика "Роттердам+" ініційована власниками феросплавних підприємств. "Шукати причини атак на комісію (НКРЭКУ) варто серед тих, хто має природний конфлікт інтересів, а саме великий бізнес з коротким горизонтом бажаючий "все і відразу", "а завтра хоч потоп" та були помічені в лобіюванні ексклюзивних умов для себе. У ЗМІ більш ніж достатньо розслідувань щодо феросплавних заводів, які в 2012-2013 роках єдині отримували несправедливі знижки, а в 2016 році робили такі спроби повторно, постійно звертаючись з ультиматумами у формі меморандумів до уряду та комісії", - заявив Вовк.

В Україні "Приват" контролює Нікопольський і Запорізький феросплавні заводи (Стахановський феросплавний завод, який знаходиться на тимчасово непідконтрольній території, також контролювався групою "Приват", зараз підприємство не працює), що робить групу монополістом на вітчизняному ринку феросплавів.

Зараз ви читаєте новину «Витрати на критику "Роттердам+" перевищили $5 млн – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі