четвер, 09 лютого 2012 17:04

Вирівняти бюджет "Нафтогазу" можна двома способами - експерт

Вирівняти бюджет "Нафтогазу" можна двома способами - експерт

Держава може збалансувати бюджет НАК "Нафтогазу України" у два способи, щоб отримати черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Таку думку висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков у ефірі Першого ділового каналу.

"Є два варіанти збалансування бюджету "Нафтоназу". Або підвищувати тарифи і підвищувати їх збирання, або домагатися знижки від "Газпрому", - сказав він.

За його словами, більш реальним є варіант підвищення тарифів на газ для населення.

"Поки що ситуація з "Газпромом" не дає підстав для оптимізму, тому звичним кроком мало би бути підвищення тарифів. Якщо би уряд не пішов популістським шляхом, а домовився би поступове незначними кроками підвищення тарифів, то думаю, що за минулий рік цілком можливо було плавно це зробити", - зазначив фахівець.

Щодо інших джерел кредитування Шевляков зауважив:

"Очевидно, що ситуація на міжнародних фінансових ринках для України у цьому році набагато гірша. По-перше, минулого року була ще інерція оптимізму на фоні того, що перша хвиля світової фінансової кризи нібито вщухла, тому на початку 2011 року Україну кредитували навіть міжнародні фінансові кола. Зараз, коли співпраці з МВФ немає, коли в Європі величезні проблеми із суверенними боргами, які позначаються на європейських банках, очевидно, що для України або вартість цих запозичень буде надзвичайно високою, або фактично цей ринок буде недоступним".

Можливою альтернативою кредиту МВФ він назвав суверенних кредиторів.

"Тут можна говорити про державні або квазі-державні структури в країнах, у тому числі "Сбєрбанк" і ВТБ", - підсумував Шевляков.

Нагадаємо, 26 січня віце-прем'єр міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що МВФ не ухвалив рішення про надання Україні чергового траншу кредиту.

Зараз ви читаєте новину «Вирівняти бюджет "Нафтогазу" можна двома способами - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі