середа, 11 червня 2014 09:20

Всесвітній банк прогнозує для України підйом після спаду

Всесвітній банк прогнозує для України підйом після спаду

Економіку країн СНД очікують непрості часи. Про це йдеться у новій доповіді Світового Банку (СБ).

"Серед країн СНД спостерігається уповільнення темпів економічного зростання", - йдеться в дослідженні. Серед основних чинників, що призвели до такого стану, його автори називають "уповільнення розвитку у державах, які є основними торговельними партнерами (в даному випадку йдеться, насамперед, про Росію і Китай - ред.), геополітичні тертя, зниження цін на метали і мінерали".

За даними фахівців СБ, "щомісячні виробничі показники Казахстану, України і Росії різко пішли вниз на початку 2014 року". Окрім того, вважають вони, "уповільнення активності у Росії і Китаї призвело до стримування зростання у Казахстані, для якого ці держави є основними торговельними партнерами". Поряд із цим відзначається, що з різних причин зниження показників буде відбуватися практично у всіх країнах регіону.

"Погіршення показників у найближчій перспективі пов'язане з послабленням економік Казахстану і України, а також з уповільненням темпів зростання у Росії", - йдеться в доповіді.

Якщо у 2013 році, за попередніми оцінками, темпи зростання регіонального ВВП мали скласти 4%, то цього року, за прогнозом СБ, вони можуть знизитися до 2,2%.

Щоправда, таке погіршення не має бути тривалим. Фахівці банку вважають, що вже наступного року цей показник підніметься до 4,6%, а в 2016-му - до 4,9%.

Експерти прогнозують Україні в 2014 році різкий спад в економіці цієї країни, який потім зміниться поступовим підйомом.

Згідно з наведеними у документі даними, у 2013 році українська економіка показала "нульове зростання", а в нинішньому може піти в "мінус 5%". До числа ключових аспектів, які погіршили прогноз у порівнянні з січнем цього року", автори доповіді відносять "втрату доступу на найбільший експортний ринок - російський, різке підвищення цін на імпортований газ і зниження цін на сталь та пшеницю - два головних експортних товари країни".

Як зазначається, "знецінення національної валюти, шоки, пов'язані з постачанням газу з Росії, а також ліквідація субсидій, що діяли усередині країни, підсилять інфляцію, підірвуть доходи громадян і чинитимуть тиск на споживчий попит". Окрім того, "слабкий банківський сектор стримує розвиток кредитів та інвестицій навіть за умови, що кризи у цій сфері вдалося уникнути".

Разом з тим експерти СБ прогнозують Україні доволі значне економічне зростання у середньостроковій перспективі, яке, втім, не зможе повністю покрити провал нинішнього року. Вони, зокрема, очікують, що у 2015 році ВВП країни зросте на 2,5%, а в 2016-му - ще на 4%.

Як повідомляли, ВВП України у четвертому кварталі 2013 року зріс на 3,7%, до цього падав п'ять кварталів поспіль: якщо у третьому і четвертому кварталах 2012 року спад склав 1,3% і 2,5% відповідно, то у 2013-му він прискорювався з 1,1% у першому кварталі до 1,3% - у другому і третьому.

У цілому за підсумками 2013 року зростання ВВП України було нульовим, а в 2012 році воно сповільнилося до 0,2% з 5,2% на рік раніше.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній банк прогнозує для України підйом після спаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі