пʼятниця, 13 квітня 2012 12:52

Виведення газу з тендерів не здешевить його - експерт

Виведення газу з тендерів не здешевить його - експерт
Сергій Дяченко: В Україні ринку газу як такого немає. Фото: glavcom.ua

Виведення закупівлі та транспортування природного газу з-під дії закону про держзакупівлі не призведе до здешевлення блакитного палива.

Таку думку висловив провідний експерт з енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко в ефірі Першого ділового каналу.

"Не бачу механізму, за рахунок якого змінилась би ціна. Все одно будуть продавати за граничною ціною, бо нема стимулів продавати дешевше. В Україні ринку газу як такого немає, тому що 70% газу закуповується з одного джерела і постачальник практично один. Оскільки немає конкуренції, то немає і механізму для зменшення ціни", - сказав він.

Крім того, розповідаючи про справедливу ціну на російський газ для України, експерт зазначив, що вона має бути "середньоєвропейська мінус вартість транспортування".

"У нас (чинна) формула ціни - це для країни-сурогату. Якщо казати, що ринковий кошик формується через конкурентні носії, то у нас мусить бути вугілля, але ніяк не нафтопродукти. Бо у нас при виробництві тепла конкурують з газом вугільні технології", - додав Дяченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс євро піднявся на 3 копійки, за долар дають трохи більше 8 гривень

Нагадаємо, 12 квітня Верховна Рада вивела з-під дії закону про держзакупівлі закупівлю і транспортування природного газу.

Законопроект №10305 з відповідними змінами до статті 2 закону "Про здійснення державних закупівель" прийняли за основу і в цілому 272 депутати.

Зараз ви читаєте новину «Виведення газу з тендерів не здешевить його - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі