четвер, 14 лютого 2013 23:58

Вирішити питання про постачання туркменського газу не можливо без участі Росії - експерт

Вирішити питання про постачання туркменського газу не можливо без участі Росії - експерт
Фото: kievskaya.com.ua

Постачання туркменського газу до України є неможливим без участі Росії. Таку думку на прес-конференції висловив голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

"Що стосується постачання природного газу (туркменського – ред..) до України. На сьогоднішній день це ні фактично, ні теоретично не можливо без Росії. Пам'ятаєте, коли була розмова про вступ України у вільну економічну зону, то першим же кроком прем'єр-міністр Азаров заявив, що "ми будемо добиватися постачання дешевшого природного газу для України з Туркменістану. Цього до цих пір не зроблено", - сказав він.

Експерт назвав меморандум, підписаний "Туркменгазом" та "Нафтогазом України",  "меморандумом марних сподівань".

"Україна завжди є слабкою країною у перемовинах за будь-якої влади, тому що ми завжди йдемо на ті кроки, які вигідні Росії, і відстоюємо ті кроки, які вигідні Україні. Тоді, коли ми вступали у ЗВТ, була заява, що буде створена робоча група з обговорення цих питань. І де ця робоча група? І де ці результати? Немає. Тому ці меморандуми, ці заяви є таким, умовно кажучи, маренням і протоколом про наміри на дострокове майбутнє. І, на жаль, без Російської федерації це не вирішиться", - додав Боровик.

У той же час, директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що Росію буде важко вмовити дозволити транспортувати до України туркменський газ.

"Наразі серйозних підстав для того, щоб говорити про початок транзиту туркменського газу до України – на жаль, мова йти не може. Оскільки у нас немає фактично угоди з Туркменістаном про купівлю газу, не існує її у природі і підписати її буде важко. Оскільки є відповідна угода між "Газпромом" і "Туркменгазом". Більше того, "Газпром", коли відчув суттєве падіння споживання газу у Європі, тобто товарна продукція , якою він заробляв, не потрібна була споживачам. Він різними методами намагався пресувати туркменських партнерів... До чого це веду? Буде дуже важко Україні переконати якимось чином "Газпром", - сказав він.

Нагадаємо, вчора Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" і Державний концерн "Туркменгаз" підписали меморандум про взаєморозуміння.

Зараз ви читаєте новину «Вирішити питання про постачання туркменського газу не можливо без участі Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі