вівторок, 30 березня 2021 20:23

Винних у справі Приватбанку не покарають - експерт

Винних у справі Приватбанку не покарають - експерт
Справи Приватбанку в Україні перспектив не мають - Новак. Фото: Еспресо

Перспективи справи проти колишніх керівників Приватбанку, як і проти колишніх власників, невеликі. Провадження підуть в українські суди, а там працює не закон, а грошовий знак. Про це каже Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

"Висока ймовірність, що винних за економічні злочини в особливих масштабах не покарають. Але якщо справами займеться американська прокуратура, що уже зробила по активах Ігоря Коломойського, та європейські суди, тоді є шанси повернення коштів з конфіскованих активів. Дубілета можуть розшукати, Яценка вдалось же затримати. Але чи вдарить це по Коломойському залежить від їхніх свідчень проти нього як попереднього власника. Виконання злочинних наказів їхню відповідальність не полегшить", - пояснює.

Треба притягати до відповідальності весь ланцюг учасників, а не лише виконавців - директора, заступника і керівника департаменту, додає Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ назвав головну для України реформу

"Замовники - це тодішні власники, а співучасники виведення капіталу, а потім націоналізації - тодішня голова Нацбанку і президент України. Без їхнього відома виводити багатомільярдні капітали з країни було б неможливо (головою НБУ тоді була Валерія Гонтарєва, а президентом - Петро Порошенко. - Gazeta.ua)".

23 лютого детективи НАБУ разом із САП повідомили Олександру Дубілету та ще 2 колишнім високопосадовцям установи про підозру в розтраті понад 136 млн грн. За версією слідства, підозрювані за день до визнання банку банкрутом за неправдивими документами виплатили цю суму страховій компанії, що пов'язана з бенефіціарами фінустанови. Днем раніше колишнього першого заступника голови правління банку Володимира Яценка затримали в аеропорту "Бориспіль". Він планував покинути Україну на приватному літаку в напрямку Відня. Місце перебування ексголови правління Приватбанку Дубілета слідству з'ясувати не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Винних у справі Приватбанку не покарають - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі