середа, 31 серпня 2022 10:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Війна вплинула на ринок праці: вдарила по гаманцях 75% українців

Через російську агресію 30% українців залишилися без роботи. З них 19% скоротили або звільнили, в 11% – закрилася компанія.

Водночас більшість роботодавців зберегли робочі місця працівникам. В опитуванні взяли участь 600 роботодавців і 20 тис. працівників, які працюють на найпоширеніших посадах. Про це йдеться в дослідженні Work.ua.

"Епідемія коронавірусу й війна вплинули на кількість респондентів, які працюють віддалено (16%) або в гібридному форматі (22%). Проте через специфіку посади 62% опитаних працює в офісі, магазині, аптеці тощо. Майже 18% учасників опитування через війну змінили місто чи країну проживання", – сказано в опитуванні.

Також 33% респондентів відповіли, що компанія спочатку зупинила діяльність. Але потім працівники повернулися до роботи. Ще 27% опитаних розповіли, що війна жодним чином не вплинула на їхню зайнятість.
Автор: work.ua
  33% респондентів відповіли, що компанія спочатку призупинила діяльність. Але потім працівники повернулися до роботи
33% респондентів відповіли, що компанія спочатку призупинила діяльність. Але потім працівники повернулися до роботи

На запитання "Як війна вплинула на вашу зарплату?" чверть опитаних зазначили, що зарплата не змінилася, а в 16% – скоротилася незначно. Водночас у 3% респондентів зарплата збільшилася. Через війну значно скоротили зарплати 36% опитаних.

Майже 10-та частина компаній прив'язала зарплати до курсу іноземної валюти, решта продовжує платити зарплати в гривні незалежно від курсових коливань.

Більшість працівників (65%) не отримують бонуси за свою роботу. Найпопулярніший вид бонусу – до 20% від зарплати, який отримують 16% респондентів.

Автор: work.ua
  На запитання "Як війна вплинула на вашу зарплату?" чверть опитаних зазначили, що зарплата не змінилася
На запитання "Як війна вплинула на вашу зарплату?" чверть опитаних зазначили, що зарплата не змінилася

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологи запитали біженців про повернення додому

Більшість опитаних (71%) повідомила, що оформлені офіційно й працюють за трудовою книжкою. Як ФОП оформлені 5% працівників, за цивільно-правовим або трудовим договором влаштовані 1% працівників. Не мають офіційного працевлаштування 22% опитаних.

Майже дві третини респондентів мають 24 і більше календарних днів відпустки на рік. У 12% працівників відпустка становить 15−24 дні, 5% мають змогу відпочивати 5−10 днів і 2% опитаних вказували найкоротшу відпустку – до п'яти днів.

Найпопулярніший складник соцпакета – оплата лікарняних: 51% респондентів зазначили, що мають це. 15% учасників дослідження взагалі не мають соцпакета. Решта опитаних зазначили, що їхній соціальний пакет складається з: медичного страхування (14%, оплати додаткової освіти (5%), курсів англійської мови (3%), оплати/компенсації занять спортом (3%).

Громадяни України, які через напад Російської Федерації втратили роботу, можуть отримати субсидію.

Безробітнім українцям для отримання субсидії необхідно зареєструватися у центрі зайнятості. Про це сказав заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

В разі втрати роботи кожен українець має право звернутися у центр зайнятості, стати на облік і претендувати на субсидію.

Зараз ви читаєте новину «Війна вплинула на ринок праці: вдарила по гаманцях 75% українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі