четвер, 04 грудня 2014 10:18

Відключення Росії від платіжної системи SWIFT означатиме війну - глава "ВТБ"

Відключення Росії від платіжної системи SWIFT означатиме війну - глава "ВТБ"
Глава ВТБ Андрій Костін. Фото: rbc.ru

Відключення російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT означатиме війну. Про це заявив глава російського банку ВТБ Андрій Костін в інтерв'ю німецькій Handelsblatt, передає Укрінформ.

"На мою особисту думку, введення подібних санкцій означатиме війну", - сказав Костін.

Він зазначив, що банківська система є найбільш вразливим сегментом російської економіки, оскільки значною мірою спирається на долар і євро.

"Я не думаю, що Захід на це зважиться, але якщо це все ж станеться, то американському послу варто залишити Росію в той же день. Ми готові до різних варіантів розвитку подій - і до найгіршого також", - додав Костін.

За словами Костіна, у Росії є запасний план на випадок відключення, який зможе стати альтернативою SWIFT.

Нагадаємо, що SWIFT - це мережа всесвітніх міжбанківських телекомунікацій, через яку за день проходять платіжні доручення більш ніж на шість трильйонів доларів. В ній беруть участь більше десяти тисяч фінансових організацій в 210 країнах.

Розмови про відключення Росії від SWIFT давно обговорюються в Європарламенті, навіть була винесена резолюція, з різкою критикою якої виступила сама SWIFT. Відключити Росію від мережі закликав і прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. На тлі заяв США І ЄС про нові санкції проти Росії, пропозиція про відключення може знову стати предметом обговорення.

ВТБ - російський комерційний банк, 60,9% якого належить державі. Другий за розміром активів і перший за розміром статутного капіталу банк країни. У Москві ВТБ давно негласно називають "банком Путіна", з огляду на особливо трепетне ставлення президента РФ до цієї фінустанови.

Чистий прибуток банку ВТБ, на який поширюються санкції Заходу, за 9 місяців впав на 88%.

Експерти зазначають, що через разюче погіршення економічної ситуації в Росії, Володимир Путін відчуватиме себе загнаним у кут і може зважитись на ще агресивніші дії.

Зараз ви читаєте новину «Відключення Росії від платіжної системи SWIFT означатиме війну - глава "ВТБ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі