четвер, 25 серпня 2022 20:16

В уряді розповіли про майбутнє економіки і переговори з МВФ

В уряді розповіли про майбутнє економіки і переговори з МВФ
Економіку потрібно тримати у русі, сказали в уряді. Фото: НБУ

Наступного року економіка України може зрости на 15,5%.

Поточні прогнози по валовому внутрішньому продукту наступного року варіюються від скорочення на 0,4% до зростання на 15,5%. Після ймовірного падіння на 30-35% цьогоріч. Про це сказала міністерка економіки Юлія Свириденко в інтерв'ю Reuters.

"Ми розуміємо, що нам потрібно тримати економіку в русі. Дуже складно робити нові прогнози через невизначеність. Це повністю залежить від військового сценарію", – розповіла Свириденко.

Урядовці складають макроекономічні прогнози перед початком переговорів наступного місяця з Міжнародним валютним фондом за новою програмою кредитування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредитний рейтинг України підвищили

Нова програма повинна бути "відносно великою" і узгоджена швидко, сказала міністерка. Щоб допомогти вивільнити кошти від інших кредиторів і заспокоїти інвесторів.

Попередню кредитну програму України з МВФ на $5 млрд скасували в березні. Коли МВФ схвалив екстрене фінансування в розмірі $1,4 млрд з декількома умовами в перші тижні війни.

Україна отримала $12,7 млрд міжнародної бюджетної підтримки після вторгнення Росії. І очікує, що до кінця року надійде ще $14 млрд з уже обіцяної допомоги.

Цього тижня до державного бюджету України надійшли $3 млрд гранту від Сполучених штатів Америки. Це перший транш із запланованих.

Аби не допустити дефолту, іноземні кредитори відгукнулися на прохання України й заморозили на два роки виплати за міжнародними облігаціями майже на $20 млрд.

Інфляція в Україні під час війни могла бути ще більшою. Зараз вона становить 22,2%.

Зараз ви читаєте новину «В уряді розповіли про майбутнє економіки і переговори з МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі