четвер, 15 квітня 2021 19:00

В Україні з'являться дві нові монети

В Україні з'являться дві нові монети
На реверсі монет зобразили ткалю за роботою. Фото: bank.gov.ua

15 квітня Нацбанк ввів у обіг дві пам'ятні монети номіналом 10 та 5 грн, присвячені килимарству Полтавщини.

Монети "Решетилівське килимарство" виготовлені зі срібла та нейзильберу. На аверсі на дзеркальному тлі зображене дерево життя – традиційний символ українських тканих килимів, рушників і писанок. На монеті з нейзильберу в центрі знаходиться логотип монетного двору Нацбанку. На реверсі монет розміщений дзеркальний абрис ткалі за роботою, праворуч – кольоровий фрагмент килима, повідомляє Музей грошей Національного банку України.

У місті Решетилівці на Полтавщині виготовляють килими з рослинами у вигляді ламаних гілок із квітами та листям. Традиції рослинного килимарства Решетилівки 2017 року внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 1 тис. грн за монету: показали рідкісні 50 коп.

До створення монет долучилися: художниця Любов Андрощук, скульптори Володимир Дем'яненко і Анатолій Дем'яненко, програмним моделюванням займався Віталій Андріянов.

Килим решетилівської майстрині Надії Бабенко прикрашає Блакитну залу штаб-квартири ООН у Нью-Йорку. Комісія експертів 1969 року передала в ООН решетилівський килим із рослинним орнаментом "Дерево життя" як подарунок для організації.

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'являться дві нові монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua