вівторок, 10 квітня 2018 15:24

У Польщі не підтримують "Північний потік-2"

У Польщі не підтримують "Північний потік-2"
За словами Яцека Чапутовіча, вже є невдалий досвід співпраці Газпрому з польськими енергокомпаніями. Фото: dorzeczy.pl

Польща не підтримує будівництво російського газопроводу "Північний потік - 2".

"Польща є однією з багатьох країн, яка виступає проти "Північного потоку-2". Майже половина держав-членів ЄС вже висловилася проти проекту. Лише деякі підтримують його. Єврокомісія та Європарламент представляють ту ж позицію, що і ми. Проект не має ринкового обґрунтування. На сьогодні майже половину потужностей існуючих газопроводів із Росії до ЄС не використовують", - заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутовіч, пише "Сегодня" з посиланням на польське джерело.

Він нагадав про невдалий досвід співпраці Газпрому з польськими енергокомпаніями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко застеріг Німеччину від будівництва "Північного потоку-2"

"Маємо поганий досвід з Газпромом у Центральній і Східній Європі. Росія часто використовувала поставки газу як інструмент політичного тиску на одержувачів енергоресурсів. Будівництво "Північного потоку-2" погіршить ситуацію в ключовій країні нинішнього транзиту - Україні. Це знизить рівень безпеки всього регіону. Надасть Росії додаткові ресурси для продовження неоімперської політики", - наголосив глава МЗС Польщі.

За його словами, відповідно до умов Енергетичного союзу ЄС, має бути дотримана диверсифікація джерела, маршруту і постачальника. У випадку "Північного потоку - 2" і джерело, і маршрут, і постачальник - це російський Газпром.

27 березня Німеччини дала дозвіл на будівництво і експлуатацію трубопроводу "Північний потік - 2" у виключній економічній зоні країни в Балтійському морі. Таким чином, отримані необхідні дозволи для німецької ділянки загальною протяжністю 85 км. 5 квітня проект схвалив уряд Фінляндії. Будівництво газопроводу дозволили у виключній економічній зоні країни.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі не підтримують "Північний потік-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі